Beszámoló

2024.05.01. 19:42

Honismereti kirándulás: Petőfi nyomában

Ötven nagyváradi érdeklődőnek szervezte meg a Magyar Polgári Egyesület (MPE) az elmúlt szombaton azt a kirándulást, amelyen a résztvevők jobban megismerhették a magyar nemzet halhatatlan költőjét, Petőfi Sándort.

Forrás: MPE

MPE-sajtóanyag

A buszos kirándulás első állomása Nagykároly volt, ahol Petőfi Sándor megismerte későbbi feleségét, Szendrey Júliát. Még mielőtt a megismerkedés helyszínét, az egykori Arany Szarvas Fogadót, a mai városházát meglátogatták volna, a Károlyi kastélyt is felkereste a nagyváradi csapat, így a honismereti kirándulás a Károlyi család jobb megismerésével is gazdagodott. Már a kastélyban is sokat megtudhattak a Károlyi családról, de az igazi meglepetés a szomszédos településen, Kaplonyban várta majd a nagyváradiakat. 

A kastély megtekintése után rövid sétára indultak a résztvevők, megtekintve számos nagykárolyi szobrot és történelmi épületet. Az egykori Arany Szarvas Fogadó nagytermébe is sikerült bemenni, ahol Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke mutatta be a résztvevőknek az épületet, illetve beszélt arról, hogyan ismerkedett meg a nagyteremben 1846. szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Beszélt arról is, hogy előző nap egy másik, életre szóló ismeretség és barátság is született az épületben, ugyanis Teleki Sándor grófot is itt ismerte meg Petőfi.

A Károlyiak kriptája

A következő állomás Kaplony volt, ahol a katolikus templomban szakszerű idegenvezetés segítségével nemcsak a település, hanem a vele szorosan összefüggő Károlyi család történetét is megismerhették a kirándulók. Az 1848-ban felépült templomot és a kriptát Ybl Miklós tervezte. Az előző templomot az „Érmelléki földrengésként” emlegetett 1834. október 15-i földmozgás döntötte romba.

A templom kriptájában a Károlyi család tagjai alusszák örök álmukat számos díszes szarkofágban és a falakba épített fülkékben. A szarkofágok legrégebbike az 1600-as évek elején készült, de az 1700-as évekből is találunk itt olyan díszes szarkofágokat, amikhez hasonlót talán csak a bécsi császári kriptában láthatunk. A Károlyi család tagjai közül itt nyugszik többek között Károlyi Sándor generális, az 1711-es szatmári béke aláírója is. Károlyi Sándor nemcsak a kurucok háborújának vetett végett, de a település arculatát is nagyban befolyásolta, amikor az elnéptelenedett faluba svábokat telepíttetett.

Kaplonyból Koltóra indult a nagyváradi csoport, ahol Teleki Sándor egykori kastélyát keresték fel. A kastély, számos átépítés után, az elmúlt években teljes felújításon esett át. A kastélyban helytörténeti tárlatot, a Teleki családot bemutató kiállítást és egy Jókaira emlékező szobát tekinthetnek meg az érdeklődők, ugyanis Jókai is a kastély vendége volt.

Petőfi és Szendrey Júlia

A legbővebb kiállítás Petőfi Sándornak és feleségének, Szendrey Júliának állít emléket. A szövegekkel, idézetekkel gazdagon ellátott tárlat mellett a kirándulók megtekinthették azt a szobát is, ahol 1847. szeptember 9.–október 19. között a házaspár lakott. A szoba ablakából a közeli hegyekre kitekintve Petőfi számos költeményt írt. A versek születésének ugyancsak tanúja volt a kastély parkjában található kőasztal és az egykori somfa. Az öreg somfa, amely alatt Petőfi Koltón szerzett versei nagy részét írta, 1997-ben kidőlt. A fa maradványai a kastély erkélyén megtekinthetőek ma is. A régi somfa gyökereiből egy újabb fa sarjadt, ez borít ma is árnyékot a kerek kőasztalra. 

A kastély parkjában több szobor is áll, a legmegkapóbb a Petőfinek és Szendreynek emléket állító 1998-ban felavatott szobor, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása.

Forrás: MPE

A kirándulást az MPE elnöke mellett Moldován Gellért Lajos, az EMSZ nagyváradi elnöke szervezte, aki a kiránduláson számos érdekes adalékkal egészítette ki az idegenvezetők beszámolóit. 

A nagyváradi kirándulók különleges élményekkel, sok-sok új ismerettel gazdagabban térhettek haza a Petőfi nyomában járó kirándulásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában