RHN

2024.05.03. 12:39

Riporterek Határok Nélkül: Világszerte nő a médiára nehezedő politikai nyomás

Agerpres

Világszerte egyre növekszik a médiára nehezedő politikai nyomás, miközben a fél világon választások lesznek idén - hívta fel a figyelmet a sajtószabadság világnapján a Riporterek Határok Nélkül (RHN) szervezet, amely idén is közzétette éves sajtószabadság-jelentését.
A Riporterek Határok Nélkül 22. jelentése szerint továbbra is Norvégiában a legkedvezőbb a média helyzete, míg az utolsó, 180. helyet Eritrea foglalja el, Szíria után.
Románia négy helyet javított 2023-hoz képest, így az idei jelentésben a 49. a listán. Az RHN szerint "Romániában sokszínű és viszonylag pluralista a médiatér, ami termékeny talajt biztosít a közérdekű tényfeltáró anyagok számára. Azonban a médiafinanszírozás átláthatóságának hiánya - különösen az állami finanszírozásoké -, valamint a piaci nehézségek aláássák a tájékoztatás megbízhatóságát és a médiába vetett bizalmat" - tették hozzá.
Idei jelentésében a szervezet kiemeli, hogy "a nemzetközi közösségből hiányzik a politikai akarat az újságírók védelmére vonatkozó elvek végrehajtására" Gázában. Azt írják, több mint 100 palesztin újságírót ölt meg az izraeli hadsereg, közülük legalább 22-t munkavégzés közben.
Az RHN arra is rámutat, hogy "aggasztóan csökken" a média függetlenségének támogatása és tiszteletben tartása, miközben 2024-ben világszerte választásokat szerveznek.
A jelentés szerint a világ országainak több mint háromnegyedében a politikai szereplők állandó résztvevői a propaganda- vagy dezinformációs kampányoknak. Ez a részvétel 31 országban "szisztematikus" az RHN szerint.
Sajtószabadság tekintetében a legnagyobb visszaesés a tálibok vezetése alatt álló Afganisztánban (178. hely, 26 helyet csúszott vissza), Togóban (113. hely, 43 helyet csúszott vissza) és Ecuadorban (110. hely, 30 helyet csúszott vissza) tapasztalható. Ezzel szemben javult a helyzet Chilében (52. hely, 31 helyet javított), Brazíliában (82. hely, 10 helyet javított) és Lengyelországban (47. hely, 10 helyet javított) - idézte a jelentés adatait az AFP. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában