Tárlat

2024.05.01. 19:38

A Földről nyílt képzőművészeti kiállítás a Tibor Ernő Galériában

A 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében hétfő délután A Föld címmel nyílt időszakos kiállítás a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában. Az ingyenes tárlat két héten keresztül látogatható.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének a munkáiból szervezett festménykiállítás a bolygónk iránti tiszteletet és szeretetet hivatott kifejezni. A tárlat azonban nemcsak a művészet szerelmeseinek szól, hanem mindenki számára nyitott, aki értékeli bolygónk csodáit, és fontosnak tartja annak védelmét. Célja, hogy inspirálja a látogatókat a környezettudatos gondolkodásra és cselekvésre, felhívva a figyelmet Földünk megóvásának sürgős szükségességére, fogalmazott a vernisszázson Csathó Töhötöm, a képtár művészeti vezetője.

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a Föld a szülőfölddel is összefüggésbe hozható, s az egyik legnemesebb feladatunk az, hogy önazonosságunkat megőrizve, itthon teremtsünk élhető jövőt az utánunk következőknek. Ez motiválja a TEG alkotóközösségét is, mely egy összetartó kis csapat. Azon meggyőződésének is hangot adott Meleg Vilmos: a város és a megye jelenlegi vezetése nem szereti a művészeket, ezért változásra van szükség, hiszen – Arany Jánost idézve – „Ha minket elfú az idők zivatarja: / Nem lesz az istennek soha több magyarja”.

 

Biró Rozália nagyváradi polgármesterjelölt nagyrabecsülését fejezte ki az alkotók iránt. Megjegyezte: valószínűleg mi már másképpen kötődünk a földhöz, mint évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt a földművelő gazdák, mégis napjainkban is fontos az, hogy gyökeret eresszünk valahol, leginkább azon a vidéken, ahol születtünk. És megbecsülve mások munkáját, ne legyünk kishitűek, mert mi is képesek vagyunk változtatni a dolgokon. Rajtunk múlik azonban, hogy élünk-e a lehetőséggel, hogy aztán később ne dönthessenek rólunk, nélkülünk – figyelmeztetett Biró Rozália.

Az ünnepségen a lélekemelő zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában