Ökokihívás

2024.05.03. 11:09

Elkezdődött a takarítás hónapja Bihar megyében

Idén is két részből áll a Takarítás hónapjának: az önkormányzatok közti bajnokság, valamint a diákokat megszólító Ökokihívás verseny.

Archív felvétel

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy május 1-jén elkezdődött a Takarítás hónapja, melyet együttműködve szervez az Ecolect Egyesülettel, az iskolákkal, az egyházakkal, a Nagyváradi Egyetemmel, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, az önkormányzatokkal, a helyi közösségekkel, az üzleti élet és a média képviselőivel. A cél együtt cselekvés egy tisztább környezetért. Idén is két komponense lesz a programnak:  az önkormányzatok közti bajnokság, valamint a diákokat megszólító Ökokihívás, viszont újdonságként bekapcsolódott a Nagyváradi Egyetemisták Szövetsége (USO) is.

A polgármesteri hivatalok május 10-ig jelezhetik részvételi szándékukat. A rangsorolásnál figyelembe veszik az összegyűjtött hulladék mennyiségét és azt, hogy hány takarítási akciót szerveznek, legalább kettő kötelező. A szelektív gyűjtésnél összehasonlítják a tavaly márciusi, áprilisi és májusi mennyiséget az idei hasonló időszakkal, ez 40 pontot tesz majd ki a 100-ból. 30 pontot ér az összegyűjtött műanyag és fémhulladék, és 15-15 pontot az üveg, illetve a papír és karton. Marad a hat térség, és 2024-ben is 3-3 győztest hirdetnek úgy, hogy az első helyezettek 100 ezer lejt, a másodikok 50 ezer lejt, a harmadikok 30 ezer lejt kapnak. A kapott összeg 10 százalékával az iskolai ökoklubokat kell hogy támogassák, a 90 százalékát pedig környezetvédelemmel kapcsolatos, a diákok szempontjából is hasznos projektek megvalósítására kell költsék.

Az Ökokihívásnál 252, egyenként 500 lej értékű nyeremény vár kiosztásra utalványok formájában, melyekkel sportfelszereléseket fog lehetni vásárolni. Az Ökoklub tagsággal rendelkező diákok négy lépést kell megtegyenek: részt vesznek a testnevelési tanárok által szervezett úgynevezett újrahasznosítási stafétaversenyeken; legkevesebb két ökocivilizációs tevékenységbe kapcsolódnak be május hónap folyamán, örökbe fogadnak valamilyen közteret, ahol ökopedagógiai programokat szerveznek, és kitöltik a tanárok által összeállított kérdőíveket. Egy különdíj is lesz: három hétvége a sólyomkővári ökotáborban, természetesen más-más csoportok számára. Erre ingyenesen mehetnek a tanulók és a kísérőtanáraik, illetve biztosítva van az elszállásolás és az étkeztetés.

A  Nagyváradi Egyetemisták Szövetsége a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium által támogatott Nagyváradi Zöld Szárnyak (Green Wings Oradea) elnevezésű pályázattal kapcsolódik be a programokba május 9-12 közt. A megszólítottak a 14-35 éves diákok, akik ki kell töltsenek egy részvételi űrlapot, mely megtalálható a szervezet Facebook- és Instagram-oldalán. A gyakorlati tevékenységet ötvözik majd az elmélettel: meglátogatják az Eco Bihor céget és a biomechanikai hulladékkezelő állomást, elültetnek 1000 facsemetét, konferenciát rendeznek három neves meghívottal és távfutást a városközpontban, melyet utóbuli követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában