Megemlékezés

2024.05.02. 15:44

Fényes Szabolcsra emlékeztek születése évfordulóján

Koszorúzással, majd korabeli filmfelvételeknek a bejátszásával emlékeztek Fényes Szabolcs zeneszerzőre április 30-án Nagyváradon, születésének 112. évfordulója alkalmából, a 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Programfelelős a váradi RMDSZ Nőszervezet volt.

Fotó:  A szerző felvétele

C. L. A.

Fényes Szabolcs Kővágó (Nicolae Jiga) utcai szülőházánál gyűltek előbb össze az emlékezők, ahol Pásztor Gabriella, az RMDSZ Nőszervezetének a nagyváradi elnöke üdvözölte őket. Megjegyezte: egy régi adósságot törlesztenek a zeneszerzőre való emlékezéssel. Fényes Szabolcs életéről és munkásságáról ezután Porsztner Béla, az RMDSZ váradolaszi körzeti elnöke osztott meg néhány gondolatot a jelenlevőkkel. Arra hívta fel a figyelmet: több mint fél évszázad alatt 45 operettet és színpadi művet komponált, és három önálló nagylemeze jelent meg. 131 film muzsikáját szerezte- olyanokat találunk ezek közt, mint az Egy szoknya, egy nadrág, a Kétszer kettő néha öt, az Egy esős vasárnap, a Fűre lépni szabad vagy a Dollárpapa. „Áradó, érzelemgazdag muzsikái megérintették a közönség lelkét. Az általa szerzett melódiák hosszú, nagyszerű pályafutásának a lezárta után is népszerűek, néhány a legismertebbek közül: Mindig az a perc, Álmaimban valahol, Van-e szerelmesebb vallomás?, Csak egy kis emlék, Nemcsak a húszéveseké a világ, Küldök néked egy nápolyi dalt, Szeretni bolondulásig, Fehér sziklák” – közölte Posztner Béla.

Este a zsúfolásig megtelt Léda-házban folytatódott a múltidézés. Meleg Vilmos színművész, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntött itt mindenkit. Örömét fejezte ki, hogy idén úgy alakult a Festum Varadinum, hogy április végén kezdődött, s be lehetett iktatni a programsorozatba a Fényes Szabolcsra való emlékezést is. Biró Rozália polgármesterjelölt kifejtette, hogy fontos a nagyjainknak a megbecsülése, de nemcsak azoké, akik már meghaltak, hanem azoké is, akik még köztünk élnek.

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

A továbbiakban Nemlaha György televíziós szerkesztő tartott egy anekdotákkal, korabeli filmbejátszásokkal és személyes élményekkel fűszerezett kétrészes előadást Fényes Szabolcsról, melyben nemcsak a zeneszerzői kvalitásairól hangzottak el érdekes információk, hanem azokról a politikai korszakoknak a sajátosságairól is, melyek meghatározták a szakmai karrierjét. „Fantasztikus élete volt. Nem ismerünk hozzá hasonló olyan zeneszerzőt, akinek munkássága ilyen mértékben ívelt át korszakokon, divatokon, s tudott újra és újra az aktuális trendek szerint megújulni. Fiatalkorában tanúja lehetett a bécsi operett haldoklásának. Az 1920-as években megjelent a jazzoperett, a rádió, majd a hangosfilm. Az ötvenes években jött a szocialista-realista operett, az élete vége felé pedig beköszönt a musical. Állandó küzdelem volt az élete, ő mégis mindig tudott valamit újat mondani úgy, hogy közben ne ijessze el a régi rajongóit sem”– fogalmazott a meghívott.  

Közreműködött felvételről többek között: Fényes Szabolcs, Bársony Rózsi, Kabos Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál, Tolnay Klári, Latabár Kálmán, Almási Éva, Rátonyi Róbert, Galambos Erzsi, Hofi Géza. A jelen művészei közül az emléktáblánál és a Léda-házban Molnár Júlia és Varkucs Róbert Károly énekeltek Fényes Szabolcs szerzeményeket, utóbbi helyszínen billentyűn kísérte őket Dombi Dávid.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában