Politika

2024.05.13. 15:44

Fórumot szerveztek a jelölteknek

A Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége az idei önkormányzati választás kampányának kezdetén is megmutatkozási lehetőséget biztosított azon politikusok számára, akik indultak a nagyváradi polgármesteri vagy a megyei tanácselnöki tisztségért.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 A több mint két és fél órát tartó fórumot péntek délelőtt tartották a várban. A megjelenteket Marius Cuibuș, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége elnöke köszöntötte, a felvetett kérdések közt pedig olyan témák szerepeltek, mint például: milyen közpolitikákra és helyi határozatokra van szükség ahhoz, hogy az üzleti élet fenntartható módon fejlődjön; milyen stratégiákat alkalmaznának a jelöltek az innováció elősegítése és a gazdasági növekedés érdekében; hogyan támogatnák a kis- közepes vállalkozásokat; milyen intézkedésekkel tennék vonzóvá Váradot, illetve a megyét stb.?

Cseke Attila, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje azt emelte ki, hogy a Szövetség egy olyan Bihar megyét akar építeni, mely 2030-ra modellértékű legyen Romániában. Míg fejlesztési miniszter volt, az általa vezetett tárca több mint egymilliárd euróval járult hozzá az infrastrukturális fejlődéshez, magyarázta. Kijelentette: az ipari parkokkal egyetlen gondjuk van, éspedig az, hogy amíg az RMDSZ vezette a megyét, addig kiegyensúlyozott fejlesztés zajlott, de valahogy az elmúlt négy évben kimaradt az a település, amelyik a második legfontosabb gazdasági központ a megyében, Nagyszalonta. Ami a privát üzleti szférának a támogatását illeti, Cseke Attila szerint sokmindent lehetne csinálni. Azt javasolta: a váradi és a megyei önkormányzat vegye át a sepsiszentgyörgyi példát, ahol a város évek óta minimis támogatást ad egy olyan keretben, amely a helyi tőke megerősítéséről szól, és amely révén a befizetett adó egy részét vissza lehet igényelni. Ugyanakkor a megyei vezetésnek az elmúlt években az uniós pénzforrások lehívásában szerzett tapasztalatát megoszthatná a privát szektorral, hiszen ha a cégek sikeresek, akkor a megye is fejlődik. A szenátor szerint a megyének valós partneri kapcsolatot kellene kialakítania a kulturális intézményekkel és az egyetemekkel, illetve egy külön igazgatóságnak kellene foglalkoznia a megyei tanácsnál a vállalkozásokkal. Arra is felhívta a figyelmet Cseke Attila, hogy a fejlődés mindenki számára jár, mind a nagyvárosoknak, mind a kisebb településeknek, a vidékről sem kell lemondani tehát.
Biró Rozália RMDSZ-es polgármesterjelölt úgy vélte: olyan mentalitásra van szükség, mely elismeri és értékeli a magánvállalkozók érdemeit is. Meglátásában folyamatos párbeszédet kellene folytatni az üzleti szféra képviselőivel, hangsúlyt fektetni a vállalkozói ismeretek elsajátítására, felkarolni a vállalkozást indító fiatalokat, és összefogással (úgynevezett PPP-konstrukcióban) szakmai tanácsokat nyújtani a vállalkozóknak. „Az üzleti szféra képviselőit is meg kellene hívni a helyhatósági szakbizottsági ülésekre. Bár nem rendelkeznének szavazati joggal, de mégis időben értesülnének az őket érintő stratégiákról, tervekről, s talán az ő ötleteikre, javaslataikra is tekintettel lennének a döntéshozók”, fogalmazott Biró Rozália.

Csomortányi István, az EMSZ polgármesterjelöltje jelezte, hogy munkaerőhiányt tapasztalni az állásbörzéken. Szerinte a jelenleginél több ipari parkra volna szükség Váradon, követendő mintaként Debrecent említette. Nagyobb hangsúlyt fektetne a duális képzésre, és a bürokrácia csökkentésére – példaként hozta fel, hogy egy könnyűfém-szerkezetes csarnok kivitelezése kevesebb időbe kerül, mint az építkezési engedélynek a beszerzése. Habinyák István, az EMSZ megyeitanácselnök-jelöltje még több ipari parkot szeretne a megyébe, és egy határátkelő állomás létesítését indítványozta kamionok számára, megkönnyítendő az áruk beszállítását.
Ilie Bolojan, a PNL megyeitanácselnök-jelöltje folytatná a már elkezdett nagyszabású projekteket, Florin Birta, a PNL polgármesterjelöltje pedig továbbra is korrekt, közvetlen kapcsolatokra törekedne a magánvállalkozókkal, annak tudatában, hogy ők a gazdasági fejlődés motorjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában