ERDON Helyi hírek

2008.09.25. 13:35

Miért kell duplán adózni?

<p>Bihar megye - Egyik olvasónk panaszolta nemrég, hogy a húga, Paksi Irén biharvajdai lakos kétszer kellett kifizesse az éjeli őr alkalkmazása érdekébe kivetett helyi adót. A Biharfélegyházi Polgármeteri Hivatalnál - Vajda Biharfélegyházához tartozik közigazgatásilag- panaszt tett, hiszen az illető telken nincs ház, üres telekről van szó.</p>

Ennek ellenére kifizettették vele az üres telek után is a 80 lejt, mondván ez a törvény, holott a panaszos elmondása szerint ő több településen is érdeklődött, ilyen más helyen nincs. Mivel mi is túlzásnak tartottuk kétszer megadóztatni valakit ugyanazon a címen, érdeklődtünk Kelemen Zoltánnál, Biharfélegyháza polgármesterénél, akitől a következő magyarázatot kaptuk:

A község vezetőségének törvény szabta kötelessége éjeliőrt állítani minden egyes településen. Ez nem újkeletű dolog, régen is voltak éjeliőrök. Akkor a legtöbb helyen úgy oldották meg, hogy az illető település felnőtt lakossága sorjában vállalta a szolgálatot. Manapság ez már Biharvajdán megvalósíthatatlan, mert a falu kiöregedett, szinte minden második ház üresen áll, ezért fizetett éjeliőrt kell alkalmazni. Az éjeliőr fizetését pedig az ott lakók hozzájárulásából fedezik. A törvény szerint minden külön számmal rendelkező telek tulajdonosának hozzá kell járulnia az éjeliőrtartási költséghez, s ennek megfelelő határozatot hozott Biharfélegyháza Helyi Tanácsa is. Mivel a panaszos által említett telek külön számmal rendelkezik, fizetni kell utána, attól függetlenül, hogy van-e rajta épület, vagy nincs. Tehát semmi törvénytelenség nem történt, de megvizsgálják mégegyszer az ügyet, mondta Kelemen Zoltán polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!