ERDON Helyi hírek

2008.10.27. 12:48

Állítólag nálunk nincs melamin-veszély

<p>Bihar megye - Bihar megyében is ellenőrzik az illetékesek a tej alapanyagú termékeket, melyek esetleg melamint tartalmazhatnak. A fővárosban végzett vizsgálatok még nem mutatták ki a mérgező anyagot.</p>

Szeptember vége óta tizenhárom Bihar megyei céget ellenőriztek az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) munkatársai, tudtuk meg Felicia Pantea aligazgatótól: többek között cukrászdákat, csokoládégyárakat, lerakatokat vizsgáltak meg. Bár sehol sem találtak kínai importból származó élelmiszereket, több helyről élelmiszermintákat küldtek a fővárosba laboratóriumi vizsgálatok elvégzése céljából. Tegnap, érdeklődésünkkor az igazgató még nem tudta ezeknek a viszgálatoknak az eredményét, de feltételezte, hogy ha eddig nem értesítették, akkor nincs is baj.

Nem találtak

Nincs külön erre vonatkozó feladatuk, de ahol járnak, egyúttal azt is megnézik, nincsen–e a polcokon kínai tejpor vagy csokoládé, mely esetleg melamint is tartalmazhat – válaszolt lapunk kérdésére dr. Corina Fonoage, a Bihar megyei Állami Egészségügy Felügyelőség főfelügyelője. Mindezt az egészségügyminisztériumtól kapott október 17–i értesítés nyomán teszik, tudtuk meg. Ha kínai csokoládét vagy tejport találnak, azt azonnal ki kell vonják a forgalomból. Eddig nem került sor ilyesmire, de a főfelügyelő arra kér mindenkit: ha ilyen terméket lát, értesítse őket a 0259/431554 telefonszámon.

Dr. Dorel |âr|, a Bihar megyei Közegészségügyi Felügyelőség szóvivője arról biztosított: az a tejpor, melyet az országos programon belül osztanak a csecsemőknek, Brassóból származik, hazai alapanyagokból készül, tehát fel sem merült, hogy melamint tartalmazhatna. Amúgy Románia nem importál kínai csecsemőtápszereket, tette hozzá, s a gyógyszertárakban lévő termékek mind rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Azt is megjegyezte: minden gyógyszertár felel azokért a termékekért, melyeket árul.

Melamin a mogyoróban

Szeptember folyamán derült ki, hogy többezer tonna, Kínából származó, melaminnal fertőzött tejporszállítmány érkezett több országba. Ennek nyomán az Európai Bizottság megtiltotta ezeknek az áruknak az importját. Romániában egyelőre nem fedeztek fel melaminnal fertőzött termékeket, viszont egy debreceni üzletben szeptember végén olyan sajtos mogyorót találtak a szakemberek, melyben a megengedettnél nyolcszor több volt a melamin. Azóta több vizsgálatot is elvégeztek Magyarországon, s mint kiderült, kínai éttermekben találtak nyomokban melamint több termékben, továbbá másutt is, kínai cukorkákban is, de szintén a megállapított határérték alatt.

Tudták

A kínai hatóságok állítólag hónapok óta tudtak a szennyezett tejtermékekről, ám a pekingi olimpia miatt inkább elhallgatták a botrányt — állítják helyi újságírók, elemzők. A melaminnal szennyezett termékek ügye szeptember közepén pattant ki, s az eddigi adatok szerint Kínában legkevesebb 53 ezer csecsemő betegedett meg, négyen pedig életüket vesztették.

A melamint a ragasztó- és műanyaggyártásban használják, s akínai gyártók azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön a készítmény.

Neumann Andrea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!