ERDON Helyi hírek

2010.01.27. 14:51

Használt villamosokat vennének

<p>Nagyvárad - Szerda délután évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Helyi Köszállítási Vállalat (OTL) székhelyén. A költségvetési mutatók és a műszaki adatok ismertetése mellett az idei tervek is szóba kerültek.</p>

Január 27-án évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) székhelyén. Csuzi István vezérigazgató sikeresnek nevezte a tavalyi évet, több okból kifolyólag is. Pozítivan változott a cégen belüli mentalitás, a jelentősebb szerződéseknek az újratárgyalása révén pedig csökkentek a kiadások. Az előző évektől eltérően a szakszervezetekkel történő folyamatos párbeszédnek köszönhetően megszüntek a feszültségek. Tíz százalékkal emelkedtek a bérek, ráadásul az alkalmazottak húsvéti és karácsonyi prémiumot kaptak, illetve a Közszállítás Napja alkalmából is különjuttatásban részesültek. Továbbképzési tanfolyamokat szerveztek részükre (etikai és szakmai jellegűt), jobbak lettek az általános munkakörülmények, és kötelezővé tették az egyenruha-viseletet azon alkalmazottak számára, aki közvetlen kapcsolatban vannak az utasokkal. Működésbe léptették ugyanakkor a műholdas helymeghatározó rendszert (GPS) a buszokon és a villamosokon egyaránt. Belső térfigyelő kamerák felszerelésére viszont egyelőre nincs remény, ugyanis a befektetés 500 ezer euróba kerülne, amire jelenleg nincs pénz.

Profitot termeltek

Ioan Purge gazdasági igazgató beszámolójából az derült ki, hogy 2009-ben körülbelül 100 ezer lej profitot sikerült termelniük. A jövedelmek döntő többsége (90 százalék) a jegyek és bérletek eladásából, a külön- és speciális járatok működtetéséből, valamint a reklámszerződésekből származott, 10 százalényi hasznot pedig a kamatok és a valutárfolyam-ingazadozások hoztak a konyhára. Jelentős pénz ment el bérekre (42%), illetve üzemanyagra és cserealkatrészekre is költöttek. Kevesebb jegyet és bérletet adtak el, annak ellenére, hogy az egységes bérletek országos viszonylatban Nagyváradon a legolcsóbbak. (Míg például nálunk 45 lej, addig Kolozsváron 106 lej). Mint elhangzott, a vállalat kintlevőségei 194.183,43 lejt tesznek ki, és nincsenek tartozásai a beszállítók, a központi és a helyi költségvetés, valamint a bankok irányába.

Mircea Viorel Pop műszaki igazgató arra emlékezette a jelenlőveket, hogy tavaly megérkezett a beigért öt Siemens villamos és a tizenkét Volvo busz. Ugyanakkor három gépjárművet is vásároltak. Idén tíz használt villamost (Tatra vagy Siemens) szeretnének vásárolni és tovább bővül az autóbuszpark a szerződésben rögzített huszonnégy Iveco midibusszal. A tervek közt szerepel még egyebek mellett az Aradi úti sínek felújítása, egy omnibusznak és egy nosztalgiavillamosnak a beszerzése.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!