ERDON Helyi hírek

2010.01.22. 12:59

Helyi kezdeményezések kellenek

<p>Hunyad megye- A helyi intézmények kezdeményezéseinek kiemelt szerepe van a régió felemelkedésében – jelentette ki pénteken Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a LEADER program keretében elindított megyei projekt bemutatásán.</p>

A Helyi Akciócsoportok  (GAL a román nyelvű megnevezés alapján) nevet viselő projekt keretében a Hátszegi-medence és Erdőhát,  Zaránd, valamint  Algyógy-Szászváros kistérségek társultak annak érdekében, hogy pályázhassanak az európai LEADER programra. Hunyad megye az egyedüli az országban, ahonnan négy kistérségi társulás  vesz részt a LEADER programban.  Az eseményen részt vett Dézsi Attila prefektus is, aki beszédében kiemelte a polgármesterek és községi tanácsok felelősségét abban, hogy a együttműködést komolyan vegyék és aktívan műveljék.

„Az Európai Unió részesei vagyunk, európai állampolgárok, a LEADER program pedig egy olyan kezdeményezés, amelynek segítségével cselekedni is lehet, nemcsak beszélni. A Helyi Akciócsoportoknak, amelyek ma alakultak meg, a köz- és a magánszféra együttműködésében kell gondolkodniuk, a helyi hatóságoknak pedig az a feladatuk, hogy találják meg a támogatás módozatát a megyei intézményektől és Románia kormánya részéről, hogy ezek a programok megvalósulhassanak. Sajnos nagyon sokszor elvárjuk helyi szintről, hogy a fejlesztési, modernizálási kérdéseket központi szinten oldják meg. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy RMDSZ - D-LP koalíció minden támogatást megad a helyi közösségnek, de szükség van a kezdeményezésre is. Helyi kezdeményezés nélkül Hunyad megyében sem tudjuk leküzdeni a gazdasági nehézségeket, a munkahelyek és a fejlesztések finanszírozásának hiányát nem tudjuk megoldani” – mutatott rá Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő szerint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott LEADER program az EU egyik sikertörténete. „Az 1991-ben indított LEADER program már a harmadik generációt szolgálja ki. Nagyon fontosnak tartom, hogy a program alulról építkezik. A helyi kezdeményezők hozzák meg a döntéáseket, ők szabják meg a helyi fejlesztési stratégiák irányvonalait és ők is valósítják meg” – magyarázta Winkler Gyula.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke arra buzdította a LEADER programban résztvevőket, hogy működjenek együtt, támogassák az innovációt, és úgy dolgozzák ki a helyi fejlesztési stratégiákat, hogy vegyék figyelembe a térség hagyományait, de a fenntarthatóság elvét is. „Európai parlamenti képviselőként örömmel fogadom önöket Brüsszelben, ismertetve az európai intézményeket és szívesen segítek kapcsolatot felvenni a LEADER programban már résztvevő régiók képviselőivel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a program igazi nyertesei azok a lakosok, akik az adott térségben laknak” – mondta Winkler Gyula (képünkön) a Helyi Akciócsoportok tagjainak.

*** A LEADER program fő célja a vidéken élők ösztönzése arra, hogy együtt gondolkodjanak térségük fejlesztéséről.Az Európai Unióban  1991-ben olyan közösségi kezdeményezésként indították el, amely a helyi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek összefogására építve, azok kezébe korábban nem ismert fejlesztéspolitikai feladatokat adott.A LEADER program eredményeként ugrásszerűen fejlődtek a vidéki közösségek és települések  közti  együttműködési formák. A vidéki területeken  élők megismerhették az uniós program működését, pályázati rendszerét, és így a speciális helyi igényekhez igazodó fejlesztési tervek megvalósításának  finanszírozási lehetőségeit is. A szakemberek szerint a LEADER felfrissítette a vidéken élők gondolkodásmódját, elindítva őket az összefogás és a magukról való tevékeny gondoskodás útján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!