ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 15:09

Haláleset: nagy büntetések nélkül

<p>Nagyvárad - Nem lehet ügyeletes néhány hétig pár orvos, és belső ellenőrzések lesznek – ilyen büntetéseket osztott ki a DSP a kórházi tragédia kapcsán.</p>

Néhány szankcióról döntött a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) annak kapcsán, hogy a megyei kórházban elhunyt a 17 éves T. N., mégpedig egy banális lábtörés megműtése után. A DSP ma újabb információkkal szolgált. Eszerint befejeződött a vonatkozó videófelvételek, iratok áttanulmányozása, s az érintettek meghallgatása. A hivatal ezúttal sem nevezett meg egyetlen felelőst sem a halálesetért, viszont azt tudatja most, hogy a balesetet szenvedett fiatalember beutalása körül hibákat és szabálysértéseket tapasztaltak.

Mit döntöttek?

A DSP mindennek nyomán néhány intézkedést javasolt a kórház vezetésének. Így például legalább egy hónapig nem lehetnek ügyeletesek azok az orvosok, akik az ortopédián és a sebészeten február 6-ról 7-re virradóan szolgálatban voltak. Emellett a megyei kórházban „átvizsgálják az orvosi segítségnyújtás és ápolás menedzsmentjével kapcsolatos eljárásokat”, továbbá „a kórház vezetői erősítik a belső ellenőrzést, azon szervezési és adminisztrációs kihágások visszaszorításáért, amelyek az orvosi segítségnyújtás és ápolás menedzsmentje során bekövetkezhetnek”.

Emellett jelzi a DSP, hogy gyakorlatba ültetik majd azokat az intézkedéseket is, amelyeket az Orvosi Kamara fog javasolni, ha befejezi a saját vizsgálatát az ügyben. Ezen általánosságokon kívül semmi mást nem tartalmaz a DSP közleménye. Továbbra is késik tehát a felelősök megnevezése, komoly szankcionálása, sőt még a szakminiszter ama kérdésére adott válasz sincs meg, hogy egyáltalán miért csak napokkal később műtötték meg az áldozat lábtörését. Mint arról beszámoltunk, T. N. egy közlekedési baleset nyomán került a kórházba, s vélhetően a nem megfelelő útókezelés miatt fellépett zsírembólia okozta a halálát, nem sokkal azután, hogy megoperálták a törött lábát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!