ERDON Helyi hírek

2010.06.16. 09:46

Jó hírét viszik a nemzetnek

<p>Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi és debreceni önkormányzatok által közösen meghirdetett Fresh Art képzőművészeti pályázat résztvevőinek alkotásából nyílt kiállítás a Vízuális Művészetek Galériájában.</p>

A népes számú érdeklődőt Biró Rozália alpolgármester köszöntötte, kiemelten a debreceni meghívottakat: Halász János alpolgármestert és dr. Tar Károlynét, a Művelődési Központ vezetőjét, valamint a pályázat-értékelő zsűri váradi tagjait: dr. Aurel Roşut, a Bihar Megyei Képzőművészek Egyesületének elnökét, Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművészt és dr. Ramona Novicov műkritikust. Kifejtette: a cívisvárosi elöljáró néhány esztendeje egy tanácskozáson vetette fel, hogy a két megyeközpont önkormányzata közösen kellene meghirdesse a határ túl oldalán nagy sikernek örvendő, ifjú képzőművészeket megszólító Fresh Art pályázatot. A szót tett követte, így 2010-ben Debrecenben ötödik alkalommal, Nagyváradon pedig másodjára bonyolították le a versenyt. Az alpolgármester asszony reményének adott hangot, hogy a résztvevők száma évről-évre emelkedni fog, az együttműködés pedig a továbbiakban is gyümölcsöző lesz.

 A fiatalokról szól

 Halász János hangsúlyozta: Debrecen és Nagyvárad testvérváros, ezért az ottani önkormányzat késztetést érzett arra, hogy ez a kooperáció a művészet területére is kiterjedjen. A közös projekt arra buzdította az érintetteket, hogy új műveket hozzanak létre, az idén 25 képzőművész 41 alkotását állították ki. Az egyik évben Debrecen, a másikban pedig Nagyvárad az esemény házigazdája. Tavaly Rómában és Londonban is szerveztek tárlatokat a helyi magyar kulturális központokban, s ezt a sorozatot folytatni szeretnék, Románia több városában, illetve Európa-szerte be akarják mutatni a képeket. "A program legfontosabb üzenete, hogy nem csupán az együttműködésről, hanem a fiatalokról szól. A Fidesz-KDNP kormány is támogatja az elképzelést, hiszen a pályaművek jó hírét viszik a nemzetnek", közölte az alpolgármester.

A beszédek után átadták az okleveleket és a díjakat. A Fresh Art 2010 nyertese a nagyváradi Baruta Oana Ecaterina és a debreceni Csorján Melitta lett. Debrecen Megyei Jogú Város különdíját Cătălina Moş vehette át, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalét pedig Mallár Gabriella. Az ingyenes kiállítást június 15-30. között lehet megtekinteni, hétköznaponként 10-18 óra között.

 Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!