ERDON Helyi hírek

2011.06.30. 13:47

Fresh Art pályázat 2011

Nagyvárad- Megvannak a nagyváradi és a debreceni önkormányzatok által fiatal képzőművészek számára meghirdetett közös Fresh Art pályázat idei nyertesei.

Nagyvárad- Megvannak a nagyváradi és a debreceni önkormányzatok által fiatal képzőművészek számára meghirdetett közös Fresh Art pályázat idei nyertesei.

 Csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália alpolgármester arra emlékeztetett: a nagyváradi és a debreceni önkormányzatok 2009-ben hirdették meg először a Fresh Art pályázatot azzal a céllal, a két város, illetve megye fiatal képzőművészeinek kibontakozási lehetőséget biztosítsanak. A programnak azt a címet adták, hogy „Alkotva megváltoztathatjuk a világot”. Reményeik szerint a megszólítottak nem csupán megismerik egymást, hanem tapasztalatokat is cserélnek, összehasonlítják egymás alkotásaikat és bekapcsolódnak a művészeti életbe. Az öttagú zsűriben idén két váradi szakember volt: dr. Ramona Novicov műkritikus és Aurel Roșu képzőművész. Nagyváradról 7 művész jelentkezett 14 pályaművel, melyek közül 11-et fogadtak el, Debrecenből pedig 16-an pályáztak 38 alkotással, melyek közül 18-at értékeltek. A debreceni önkormányzat fődíját Horia Sălăjean festőművész nyerte, a nagyváradiét pedig a civisvárosi Durucskó Zsolt grafikus. Nekik egy évük van arra, hogy felkészüljenek a jövő évben az alkotásaiból megszervezett egyéni kiállításokra. Különdíjakat is kiosztottak, a magyarországiak Lajtos Éva váradi képzőművész alkotásait értékelték különösképpen, az itteni szakemberek pedig a debreceni Tarnóczi Tamás festményeit. Mindketten közel 200 euró értékű pénzösszegben részesülnek. Valamennyi pályaműből július 7-én a debreceni Műterem Galériában, augusztus 1-jén pedig a váradi Fő utcán levő Vízuális Művészetek Galériájában rendeznek tárlatot.

 

Jó az együttműködés

 

Dr. Ramona Novicov kiválónak minősítette az együttműködést a Fresh Art pályázatban résztvevő felek közt. Annyit azonban megjegyzett: az idén nagyon kevesen pályáztak, melynek oka szerinte elsősorban a deficites kommunikációban keresendő. Úgy fogalmazott: az évek során megfigyelte, hogy nincsenek egy hullámhosszon a képzőművészek és a kritikusok, illetve a kultúrafogyasztó közönség, és ezen a programszervezőknek is el kellene gondolkodniuk. Ezzel együtt a pályázók kitünő munkákat nyújtottak be, nincs okuk a szégyenkezésre.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!