ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 13:26

Fresh Art: gyenge volt a mezőny

Nagyvárad - Teremtve alkotunk címmel kedden délután festmény- és fotókiállítás nyílt a Vizuális Művészetek Galériájában az azonos címet viselő versenyen résztvevők munkáiból.

Nagyvárad - Teremtve alkotunk címmel kedden délután festmény- és fotókiállítás nyílt a Vizuális Művészetek Galériájában az azonos címet viselő versenyen résztvevők munkáiból.

Nagyvárad önkormányzata 2009 óta szervezi meg évről évre Debrecen önkormányzatával közösen a Fresh Art – Teremtve alkotunk képzőművészeti versenyt, melyen 35 éven aluli, váradi és debreceni művészek vehetnek részt alkotásaikkal. A rendezvények tükörszerűen zajlanak, például a váradi kiállítás anyagát június folyamán Debrecenben már bemutatták. Mint megtudtuk, az idén Nagyváradról mindössze hét fiatal képzőművész vett részt, Debrecenből pedig tizennégy. Amint Ramona Novicov műkritikus, az idei verseny zsűrijének tagja elmondta, az idén nemcsak jóval kevesebben vettek részt a versenyen Nagyváradról, mint az elmúlt évek során, de maguk az alkotások is gyengébbek voltak, mint máskor.

Kimagaslottak

A zsűrinek tulajdonképpen könnyű dolga volt, ugyanis a díjazott munkák valósággal kimagaslottak a többi, javarészt középszerű alkotás közül. „El kellene gondolkodnunk azon, hogy hogyan keltsük fel a képzőművészek érdeklődését. Nem normális dolog, hogy ennyire kevesen legyünk” - tette hozzá.

A kiállítás megnyitóján is kevesen vettek részt, tulajdonképpen Debrecen egyáltalán nem képviseltette magát. Amnt Biró Rozália alpolgármester megnyitóbeszéde során kifejtette: a krízis még a művészetek terén is érezteti hatását, hiszen a tavalyi 18 váradi résztvevőhöz képest az idén igencsak megcsappant a részvétel. „Mégis, bízom benne, hogy ez nem jelenti azt, hogy kevesebb képzőművészünk lett, vagy hogy kevésbé aktívak a képzőművészeink” - jegyezte meg az alpolgármester, hozzátéve: ettől függetlenül folytatni szeretné a projektet. Később elhangzottak a nyertesek nevei: Nagyváradról Sălăgean Horea Traian munkáját ítélte a legjobbnak a zsűri, a debreceni képzőművészek közül pedig Durucskó Zsolt grafikus bizonyult a legjobbnak. Nekik lehetőségük nyílik majd egy egyéni kiállításon bemutatni munkáikat, mind Debrecenben, mind Nagyváradon. A zsűri egyúttal különdíjjal jutalmazta a nagyváradi Lajtos Éva Melindát, valamint a debreceni Tarnóczi Tamást, akik személyenként 50 ezer forintot kaptak. Később a díjazottak közül azok, akik jelen voltak, átvették az őket megillető oklevelet.

Fizetünk az álmokért

Alkalmunk nyílt néhány szót váltani a nagyváradi nyertessel. Sălăgean Horea Traian 25 éves, és a temesvári képzőművészeti egyetem festészeti karán végzett. Díjnyertes festményének címe Az álmok zenegépe (Tonomat de vise). „Azt akartam érzékeltetni, hogy érdekhajhász világban élünk, s az embereknek manapság fizetniük kell azért, hogy álmaik megvalósuljank” - mondta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!