ERDON Helyi hírek

2011.08.02. 15:19

Friss művészi alkotások a Fresh Arton

A nőiség kap hangsúlyos szerepet a Fresh Art pályázat nyerteseinek műveiből rendezett kiállításon, mely augusztus 15-ig látható a váradi Fő utcai galériában.

A nőiség kap hangsúlyos szerepet a Fresh Art pályázat nyerteseinek műveiből rendezett kiállításon, mely augusztus 15-ig látható a váradi Fő utcai galériában.

 

A nagyváradi és a debreceni önkormányzat immár közösen szervezi meg a Fresh Art képzőművészeti programot, melynek keretében fiatal művészeket támogatnak. A versenyjellegű pályázat során a beérkező pályamunkák közül egy romániai és egy magyarországi nyertest választanak, akiknek munkáit a következő évben kiállítják Debrecenben és Nagyváradon is. A tavalyi év nyerteseinek Csorján Melittának és Oana Barutanak a képeit láthatja a nagyváradi közönség augusztus 15-ig a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. A hétfő délutáni tárlatnyitón Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy a Fresh Art program kitűnő alkalom arra, hogy a nagyváradi és a debreceni önkormányzat támogassa a fiatal helyi tehetségeket, majd hangsúlyozta, hogy a gondokkal terhelt világban a művészek azok, akik szépséget csempésznek az erre vágyó emberek lelkébe. Tar Katalin a Fresh Art debreceni programkoordinátora beszédében kiemelte, hogy hagyományosan jó az együttműködés a két önkormányzat valamint a Fresh Art programban részt vevő intézmények között. Tar Katalin kifejtette, hogy jó döntés volt az, hogy a két önkormányzat közösen szervezze ezt a versenyt, mert így a Fresh Art kapcsolatépítésre is alkalmas, végezhetül pedig elmondta: „Örülök, hogy nehéz gazdasági helyzetben is meg tudjuk tartani az effajta programokat.”

 

Ezt követően dr. Ramona Novicov műkritikus szólt a szép számban egybegyűlt közönséghez, kiemelve azt, hogy a Fresh Art két közösség testvériesülésére szolgál, majd annak fontosságát hangsúlyozta, hogy támogatni kell a fiatal tehetségeket, mert csak így bontakozhat ki teremtő erejük, ellenkező esetben azonban megvan a veszély annak, hogy elkallódik a művészi tehetség. Ramona Novicov elmondta, hogy a beérkezett pályamunkák zsűrizése rendkívül korrekt volt, hiszen a zsűri tagjai tisztában voltak azzal, hogy egy díj milyen nagy hatással lehet egy fiatal művész alkotóerejére, önbizalmára, karrierjére.

 

Csorján Melitta képeit méltatva Ramona Novicov elmondta, hogy minden egyes munkája egy mikrovilág. A fiatal művésznő a bennünk árnyékban megbúvó varázslatos lényeket képes felszínre hozni, különösen a nőiség különböző megnyilvánulási formáit, például az anyaságot, vagy a szexualitást. Minden képe egy történet, a tudatalatti egy töredéke, melyeket élénk színekkel fejez ki. Képeit a fantázia és a formaadás öröme uralja – értéklet Novicov. Oana Baruta elképesztő bátorsággal hozza felszínre azokat a nehezen megfogható metafizikai gondolatokat, - jellemezte a másik díjazott művésznő alkotásait Ramona Novicov. Baruta képeinek tónusa sötét, bár a nőieség az ő képeinek is alapvető jellemvonása. Baruta absztrakt energiákkal dolgozik, melyek valósággal tobbannak a festményeken, tette hozzá Ramona Novicov. A két díjnyertes művésznő tárlata augusztus 15-ig látható a Fő utcai galériában.

 

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!