Erdon - Nemzetkozi

2011.06.13. 14:31

Veszélyes a nyers növényi csírák fogyasztása

<p>A salátafogyasztóknak ajánlatos óvatosnak lenniük, mert szakértők szerint csöppet sem meglepő, hogy növényi csírák állnak a világ eddigi leghalálosabb, kólibaktérium (E. coli) okozta járványa mögött.</p>

 A csíráknak meleg és párás környezet kell a növekedéshez, tehát pontosan azok a feltételek, amelyek kedveznek az E. coli és a szalmonella baktériumnak. A nyers csírákat korábban is felelőssé tették már tömeges mérgezésért az Egyesült Államokban, s egy nagy járványért 1996-ban Japánban.

    Németországban pénteken hivatalosan közölték, hogy növényi csírák okozták az ottani halálos kimenetelű megbetegedéseket, bár még nem tudják, hogy konkrétan milyenek. A biogazdaságban, amelyet összefüggésbe hoznak a betegséggel, sokféle csírát termesztenek, egyebek mellett lucerna-, hagyma- és retekcsírát.

    A csírák naponta meglocsolt magokból fejlődnek ki. Számos növény magjából lehet csírát nevelni, amit aztán sokszor nyersen fogyasztanak salátákban, szendvicseken.

    A hivatalos német álláspont szerint még nem lehet megmondani, hogy a csíranevelésre használt magok voltak fertőzöttek, vagy a csírákat fertőzte meg szennyezett víz. A közegészségügyi hatóságok már hosszabb ideje aggódtak amiatt, hogy a csíratermeléshez használt víz baktériumokkal fertőzött.

    Az E. coli meg tud tapadni a csírák felszínén.

    "Hónapokig képes alvó állapotban maradni" - mondta Stephen Smith, a dublini Szentháromság Egyetem mikrobiológusa.

    A csírafogyasztók balszerencséjére a baktériumok nemcsak a csírák felszínén, hanem belsejében is megtalálhatók.

    Egy ponton "a mosás hatástalan" - közölte Stephen Smith.

    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem tett ajánlást bizonyos élelmiszerek fogyasztásának beszüntetésére, de azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy tegyenek meg bizonyos alapvető óvatossági intézkedéseket, például mossanak meg minden gyümölcsöt és zöldséget tiszta vízben, s hámozzák és főzzék meg őket, amikor csak lehetséges.

    A német hatóságok egyelőre azt ajánlják az embereknek, hogy semmilyen növényi csírát se fogyasszanak.

    Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hatóság azt ajánlotta, hogy a gyerekek, az idősek, a terhes nők és a legyengült immunrendszerű személyek semmilyen nyers csírát se fogyasszanak. Azt is indítványozta, hogy a betegség veszélyének csökkentése érdekében fogyasztás előtt jól főzzék meg a csírákat.

    Mivel a legtöbb csírát - köztük a lucerna, a bab és a mungóbab csíráját - nyersen fogyasztják, azok nincsenek kitéve olyan magas hőmérsékletnek, amely a baktériumok pusztulását okozza.

    Szakértők szerint azonban nem szükséges teljesen kirekeszteni az étrendből a csírákat, mivel azok jó protein- és vitaminforrások.

    "Nem arról van szó, hogy minden csíra rossz, De ha valaki csírát akar fogyasztani, s biztonságban is akarja érezni magát, akkor előbb zsiradékban jól süsse meg" - magyarázta Stephen Smith.

    Bob Sanderson, az amerikai székhelyű Nemzetközi Csíratermesztő Szövetség elnöke szerint az ágazat azon munkálkodik, hogy korszerűsítsék az Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hatóság által több mint egy évtizeddel ezelőtt közzétett élelmiszerbiztonsági irányelveket. A szervezet, amely 45, a világ különböző részein működő termesztőt tömörít, júniust "a csírák egészségi és wellness hónapjává" nyilvánította.

    "Bizonyos értelemben nemzetközi csírahónapról beszélhetünk. Csak talán nem olyan értelemben, ahogy korábban szerettük volna" - fogalmazott Bob Sanderson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!