Koronavírus

2020.04.27. 09:39

Két lakos fertőződött meg Biharfélegyháza községben

Sajnos rossz hírről számolt be lapunknak a biharfélegyházi polgármester, Kelemen Zoltán: két községbeli lakos fertőződött meg az új típusú koronavírussal, jelenleg Nagyváradon kezelik őket.

Forrás: Facebook/Biharfélegyháza Község

Törő Enikő

A Biharfélegyháza községközponthoz tartozó Félegyházi Újtelepen (Mihai Bravu) két megbetegedést is regisztráltak: egy 73 éves asszonynál és 45 éves fiánál diagnosztizálták a vírust még április elején. Jelenleg is kezelés alatt állnak, az állapotuk stabil. Mint megtudtuk, a betegséget a család egyik tagjától kapták el, aki Nagyváradon él és látogatóban volt a faluban. ,,Addig olyan távolinak tűnt a betegség” – mondta a polgármester, így azonban ,,rájöttek az emberek, hogy nemcsak a tévében van, hanem itt is, a mi környékünkön”. A betegek elszállítása után a házat, az udvart és a kertet is fertőtlenítették.

Ezután megnövelték a községben a fertőtlenítések számát és óvintézkedéseket is tettek. Minden idős személynek maszkot, fertőtlenítőszert és kesztyűt vittek. Félegyházi Újtelepen 188 idős személynek osztották ki ezeket az eszközöket, Biharvajdán 96-nak, Félegyházán pedig 201-nek. Hetente egyszer általános fertőtlenítést végeznek minden faluban, a közterületeken azonban minden nap. A múlt pénteki adatok szerint házi elkülönítésben Biharfélegyházán immár senki nincs, Félegyházi Újtelepen pedig három személy, akik egy háztartásban élnek, és külföldön dolgoztak. Élelmiszer-támogatást nem igényeltek, csupán arra kérték az önkormányzatot, hogy biztosítsák az élelmiszerek hazaszállítását, amit ők fizetnek ki, a helyi boltok tulajdonosai is segítettek ebben. Az elkülönítésben lévők folyamatosan tartják a kapcsolatot a háziorvossal.

Az önkormányzat támogatja az időseket, és azokat, akik a koronavírus-járvány miatt meg kellett változtassák életkörülményeiket. Például a félegyházi idősotthonba be kellett költözzenek azok, akik ott dolgoznak, számukra az önkormányzat biztosítja a napi étkeztetést. Emellett Biharvajdán heti három alkalommal 91 idős személynek szállítanak meleg ételt, Félegyházán 100 és Félegyházi Újtelepen 31 idős személynek visznek hetente élelmiszercsomagot.

A kijárási tilalom betartásáról érdeklődve megtudtuk, hogy a lakosok nagyrészt eleget tesznek a hatályban lévő rendelkezéseknek. Néhány büntetést azonban osztott a rendőrség, főként a roma közösség tagjainak, azért, mert a saját felelősségre írt nyilatkozat nem volt megfelelően kitöltve. Nyomtatványt mindenkinek sikerült biztosítani, akinek szüksége volt/van rá. ,,Az elejétől kezdve megértették az emberek, hogy komoly következményei lehetnek a felelőtlen kijárásnak. Sajnos intő példaként szolgál a két koronavírusos eset is” – zárta beszélgetésünket Kelemen Zoltán polgármester.

Borítókép: Biharfélegyházán minden idős személynek maszkot, fertőtlenítőszert és kesztyűt vittek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában