Tatarozás

2023.04.05. 14:35

Megújulnak Bihardiószeg kultúrházai

A kultúrház teljes tatarozásán munkálkodnak Bihardiószeg központjában. Ezzel egy időben a település másik szegletében lévő, hasonló rendeltetésű létesítményen is zajlanak a felújítási munkálatok.

Fotó: RAUL

D. Mészáros Elek

Motorizált gépek szaggatják a település központjában lévő kultúrház bejárati lépcsőit, omlik a vakolat a belső térben, gyűl a törmelék, porfelhőben dolgoznak a munkások. Ez a kép fogadja manapság a településen járókat. Mados Attila polgármester naponta szemlézi, felügyeli az ott folyó munkálatokat. Szorít az idő, a határidő finise közel van, késve láttak neki a felújításnak. De mindez nem rajtuk múlt, magyarázza az elöljáró, a kulturális minisztérim megyei igazgatósága gátolta a beruházás elkezdését. 

Mivel a Zichy-kastély „kulturális sugarán” belül helyezkedik el a létesítmény, ezért a startra kész felújítás elindításához az említett megyei hatóság kellett „megfújja a sípot”, de ilyen-olyan kifogással élve mindig elodázódott az engedélyezés. Minderre egy évet kellett várniuk, holott a településen lévő két művelődési háznak a felújítása egy időben kellett volna elkezdődjön. Közben a Horea településrészen lévő 120 személyt befogadó kisebbik kultúrházban már javában folyt a felújítás, mostanra már a munkálatok vége felé járnak. Az európai uniós finanszírozású beruházás összértéke megközelíti az 1,5 millió lejt, 346 ezer lej az önkormányzatra háruló összeg. A létesítmény külső-belső felújítása mellett tetőzetcserére, a nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer felújítására, a villanyhálózat kicserélésére, új bútorzat beszerzésére is sor kerül. Emellett teljes egészében helyi erőforrásból egy 30 négyzetméteres térbővítést is eszközölnek, ahol öltözőt, mosdót és egy fedett bejárati előteret is kialakítanak. A beruházás összegéből modern hang- és fénytechnika vásárlására is futja, illetve hangszereket is vesznek, amihez vélhetően hangszeroktatás is társul majd a jövőben. Mivel a Horea településrészen élők többnyire román ajkúak, így az ottani művelődési ház 32 román népviseleti öltözettel is gazdagodni fog. A központban lévő kultúrház méreteiben nagyobb, ennek megfelelően a beruházás összege is módosul, 1,9 millió lejes keretből kell gazdálkodniuk, amiből 304 ezer lej az önkormányzat pénzkészletét terheli.

A központi ingatlan hasonló megújuláson fog átesni, mint a Horea-telepi, azzal a különbséggel, hogy itt nem szükséges a belső tér bővítése. A vásárolandó ruházati kellékekkel a mezőségi magyar népviseletet jelenítik majd meg. A terem felfűtése eddig körülményes volt, jegyzi meg Mados Attila, ezért padlófűtést szerelnek be. Reményeik szerint a közelben lévő kastélyépületben, a tanmedence helyiségében, valamint a kulturális központban is hőszivattyú segítségével és termálvízzel fogják a kellemes hőmérsékletet biztosítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában