Ajánló

2023.06.15. 12:09

A vasárnapi nulladik nappal elrajtol a 11. Szent László Napok

Immár hagyományosan a Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű kerékpártúrával rajtol el a június 18-ai, vasárnapi nulladik napon a június 19–25. között zajló Szent László Napok Nagyváradon. Mutatjuk a vasárnapi és a hétfői programokat.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

BN-összeállítás

Szent Lászlótól Szent Lászlóig címmel zajlik június 18-án, vasárnap az immár hagyományos kerékpártúra Nagyváradtól Biharkeresztesig, tudatta szerkesztőségünkkel a Szent László Napok sajtóirodája. Gyülekező a nagyváradi Szent László téren lesz 9 órakor, indulás 9.15-kor. Az esemény szervezője a Magyar Polgári Egyesület. A résztvevők nagyjából húsz kilométer bringázás után érkeznek meg a magyarországi Biharkeresztesre, a főtéren álló Szent László-szoborhoz. A rendezvénnyel a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Az esemény egyúttal főhajtás is a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsítik Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét, a Szent László Napokat. A túra végig a biciklisek számára kiépített úton zajlik. Útközben több alkalommal is pihenőre kerül sor, ezért bátran ajánlják kisebb gyermekeknek, családoknak is a túrát. Visszafelé már nem szervezetten érkeznek. Mindenkinél legyen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél a határátlépéshez, kérik a szervezők.

Szintén vasárnap 17 órától Kapcsolódások címmel nyílik meg Pál Tünde pasztorálpszichológus és Németh László képzőművész közös kiállítása. A tárlatot megnyitja dr. Kányádi Iréne művészettörténész. Helyszín: Nagyváradi Vár, Nagyváradi Városi Múzeum, B. szárny, 1. emelet, folyosó. Szervező: Szent László Egyesület. „Egy olyan kiállítás, amely a művészet-teológia és filózófia-pszichológia együttesével rendkívüli tettre sarkall: rohanó és kész tartalmakat giccsekkel és klisékkel elárasztott világunkban megállít és gondolkodásra serkent. Eleve különleges grafikai világával, absztrakt voltával tágabb dimenziókra ad lehetőséget, akár azok számára is, akik nem olvassák el a kapcsolódó szövegeket. De mindazok, akik veszik a fáradságot, és elolvassák a különleges színvilághoz, egyetemes ábrázoláshoz rendelt szövegeket, és kialakul saját világuk leképezése, a szöveg és kép által talán néhány percen vagy órán keresztül megpróbálnak arra a kérdésre is megválaszolni: kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk. Mai világunkban, amikor háborúk és katasztrófák dúlnak, és valljuk be, a házasságok sem virágkorukat élik, hiszen a gazdasági válság és szorongás is rárakódik a hétköznapi terhekre. Miközben elárasztanak a térben és minden csatornán a felszínes vizuális álfilozófiai tézisek, giccsek és negatív példák ezrei, oázisként hat, hogy mind a haza, mind a nemzet, mind a kisebbség számára kulcskérdésről, a házasságról egy releváns, formabontó, az embert önvizsgálatra serkentő válaszlehetőség fogalmazódik meg”– fogalmazott a tárlat kapcsán Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője.

Június 19-én, hétfőn 17 órakor koszorúzás lesz Szent László nagyváradi szobránál, a római katolikus székesegyház előtt. Szintén 17 órai kezdettel MIXED ART címmel nyílik összművészeti kiállítás: festmények, művészfotók, üvegfestémenyek, mixmédia. Kiállítanak: Mezey Andrei, Papp Gábor, Bódis Gabriella festők, Ghite Florina kézműves, Illés Imre, Illés Andrea, Szegedi Éva, Varga Bernadette és Viktor József fotókkal, Mészáros Varga Erzsébet pedig fotómontázzsal gyarapítja a tárlat anyagát. Fellép a Nagyváradi Kántorkórus, amely megalakulásának 20., és a Himnusz születésének 200. évében magyar himnuszokból gyűjtött egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül. Hallható lesz többek között az 1025–26 táján keletkezett Szent János himnusz, a székely, a csángó és a magyar történelmi egyházak himnuszai, a Szent Istvánhoz és Szent Lászlóhoz írt himnuszok, Erkel, Egressy, Kodály művei, Berkesi Sándor Magyar ének című kompozíciója, az énekkar pedig a megszólaltatás mellett keletkezésük rövid történetét is bemutatja. Az ünnepi koncert vezetője dr. Brugós Anikó. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület.

A 11. Szent László Napok nyitógálájára hétfőn 19 órai kezdettel kerül sor. A teltházas eseményen a Kodály Filharmonikusok centenáriumi operagálája tekinthető meg a Szigligeti Színházban. Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szent László Egyesület. Közreműködik: Valentina Pușcaș – ének, Molnár Levente – ének és a Kodály Filharmonikusok. Vezényel: Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere.

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában