Faluünnep

2023.08.28. 13:47

Diószegi falunapok a sokszínűség jegyében

A szórakozni vágyók gazdag programkínálatból csemegézhettek, miközben ízletes étkek viadala zajlott a Zichy-kert évszázados fái alatt Bihardiószegen.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Egyvalami felől nyugodtak lehettek a rendezvénysorozat szervezői: az elmúlt évi faluünnephez hasonlóan nem kellett az esőfelhőket kémlelniük. A rekkenő hőségben oázisnak számított a „grófi fák” nyújtotta hűs menedék. Mindennek leginkább a sör- és üdítőárusok örültek, hiszen teljes kapacitással „üzemeltek” a csaposok.

A kétnaposra tervezett ünnepségsorozat nyitányaként főzőverseny zajlott. Bihardiószeg nemcsak borairól híres település, de főzőtudományukkal is méltán dicsekedhetnek az ottaniak. Ennek megfelelően igyekeznek az esemény rangjához méltó zsűritagokat meghívni az ítészkedéshez. Míg az elmúlt évben Csányi Sándor gulyáskirály volt a zsűri elnöke, addig az idén a Magyarkanizsáról érkezett Szecsei Szilveszter séf és felesége, Katalin, valamint a békéscsabai Király Barbara szakácsoktató alkották a zsűrit. Az idei főzőverseny egyik kellemes színfoltja volt, hogy 14–15 éves fiatalokat is sikerült megnyerniük, akik Tubork Teem név alatt kavarták az ételt, és már első nekifutásra megosztott harmadik helyezést értek el sertésbográcsgulyásukkal. A vándordíjat, egy főzőüstöt Szecsei Szilveszter ajánlotta fel, amelyet a helyi önkormányzat csapata nyert el. Emellett első díjra is érdemesítették az önkormányzatiak főztjét, akiknek osztozniuk kellett a sikerben az RMDSZ főzőmestereivel, akik szintén első helyezést értek el. A második helyre is két csapatnak sikerült felkapaszkodnia, a Nyulászok és az Inter Pál azonos értékelést kapott. A már említett fiatalok mellé a Fortuna név alatt jegyzett csapatnak sikerült beállnia a harmadik helyre. A főzőverseny eredményhirdetésén jelen volt Mados Attila polgármester is, aki örömét fejezte ki, hogy a helyi ízvilág egyedisége minginkább megjelenítődik az immár tekintélyes hagyományra épülő megmérettetés során. „Ételeinkben, borainkban őseinktől nyert örökséget viszünk tovább, ahogyan az önkormányzat által új népviseleti öltözettel támogatott néptánccsoportok is ezt teszik. Ilyen apró mozaikokból lesz az egységes egész, amik mi vagyunk” – fogalmazott Mados Attila. 

Délutántól egyre többen látogattak ki a Zichy-kastélykertbe, ahol elsőként a 2014-ben alakult Stelele Bihorului román hagyományőrző csoport színvonalas műsorát lehetett megtekinteni. Őket a hat éve életre hívott helyi Let’s Dance csoport követte látványos táncelemeket bemutatva. Az Odyssey paptamási, diószegi és biharpüspöki fiatalokból verbuválódott, ők szintén a modern táncot népszerűsítik. Az Oláh Katalin vezette Tini Dance Center ezúttal is igényesen felépített koreográfiával lépett a közönség elé. Az őket követő Rius & Band könnyűzenei együttes alakulása évében, 2020-ban egy tehetségkutatón pályaindító díjat vehetett át. Már szinte teljesen megtelt a nézőtér, mire a sokak által várt bukaresti Mateo lépett mikrofon elé, hogy aztán átadja helyét a szombati színpadi eseménysort záró, a főként fiatalok körében kedvelt, magyarországi G.w.M-nek. 

Vasárnap délelőtt, aki végigsétált az előző napi események helyszínén, megelégedéssel nyugtázhatta, hogy a szervezők jól végezték a dolgukat, sehol egy eldobott szemét, egy papírdarab, egyetlen áruló jel nem utalt az előző esti bulira. A hőség az előző naphoz képest csak fokozódott, de ez nem szegte kedvét azoknak, akik kíváncsiak voltak a motorosok produkciójára. ( Az eseményre a későbbiekben visszatérünk, ahogyan az aranylakodalmasok köszöntésére is.)
A színpadot elsőként a helyi román néptánccsoport dübögtette meg, akik először léptek fel az önkormányzat támogatásával készült népviseleti öltözetben. ( A magyar néptáncosok is új ruházatot kaptak, szerz. megj.) A román népdalokat előadó Șogorițele duo Belényesből érkezett Diószegre. Bódi Guszti és Margó koncertjére már jócskán megtelt a nézőtér, a közönség által választott dalokat is énekeltek, ahogyan a fellépők sorában őket követő Bódi Csaba is interaktívvá tette nagy sikernek örvendő produkcióját. Mielőtt a tűzijátékot megelőzően az est sztáregyüttese, a Magna Cum Laude a húrok közé csapott volna, Mados Attila polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, illetve a közönségnek, hogy együtt ünnepelhettek a szeretet jegyében, odafigyelve egymásra. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában