Elismerés

2024.06.24. 15:08

Kiválósági díjat kapott Tóth István fotóművész

A krajovai Mihai Dan-Călinescu Fotóklub tagjainak alkotásaiból szervezett időszakos tárlatot a vár E épülettestének földszintjén működő EFA Kiállítási Központ három galériájában az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), partnerségben a Summit Agro Romániával, valamint a Nagyvárad és a Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR – Visit Oradea).

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A péntek este zajlott vernisszázson Mircea Anghel, a krajovai Mihai Dan-Călinescu Fotóklub elnöke Kiválósági díjat adott át Tóth István fotóművésznek, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnökének, több évtizedes múltra visszatekintő barátságukra és együttműködésükre való tekintettel, illetve egész tevékenységéért, amit a romániai fotóművészet fejlődése és népszerűsítése érdekében tesz.

Tóth István egy 44 évvel ezelőtt, a krajovai nemzeti színház előcsarnokában készített fekete-fehér fényképpel idézte fel azt a pillanatot, amikor megtörtént az első kapcsolatfelvétel az olténiai fotóklubbal, pontosabban a Nagyváradi Fotógráfusok Tavirózsa Klubja tagjainak nyílt ott egy csoportos tárlata. Felelevenítette azt is, hogy milyen kedvesen fogadták őt, még vacsorázni is meghívták. 1980-ban már élelmiszerhiány volt, ő mégis akkor evett életében először pulykahúst, mesélte Tóth István.

Mircea Anghel elmondta, hogy a Mihai Dan-Călinescu Fotóklub jogelődjét ő és Spiru Dionisie kulturális referens alapították 1969-ben Foto-Cine Club elnevezéssel, mely jelentős sikereket könyvelhetett el különböző országos és nemzetközi versenyeken. A klub 1999-ben vette fel Mihai Dan-Călinescu nevét, és még mindig a krajovai Tisztek Háza keretében működik. Az újraalapítás óta több mint 1100 fiatal végezte el az egyesület által szervezett fotótechnikai és -művészeti tanfolyamokat, és jelenleg a klubnak több mint 40 aktív tagja van.

A szerző felvételei

Az EFA galériáiban Rodica Anghel, Olguța Albiș, Mihaela és Dan Cojocaru, Crina Duchi, Gabriel Filip, Bogdan Negoiță, Mariana Popescu, Sebastian Prioteasa, Anca Roșu, Dochiana Stoican, Adrian Trica, Oana Ursu és Gabriela Vochescu alkotásai tekinthetők meg, a fotók közt vannak Romániában, illetve Európa más tájain és Afrikában készült tájképek, valamint esszék. Az ünnepségen a zenei pillantokról Alexandrina Chelu-Schorr (ének) és Florian Chelu Madeva (gitár), a Rockfilharmónia tagjai gondoskodtak. Az alkotásokat július 25-ig lehet díjmentesen megtekinteni, hétfőn és szerdán 1418, kedden, csütörtökön és pénteken 1014, illetve azokat a fotókat, melyeket a kirakatba és a Vilidár István Galériába tettek ki, naponta 820 óra közt. Ugyanakkor a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás alapján a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is vetítik ezeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában