Beszámoló

2024.07.04. 16:23

Noé bárkája-gyermektábor Nagyvárad-Olasziban

Noé bárkája címmel július 1–5. között gyermektábor zajlik a Nagyvárad-Olaszi Római Katolikus Plébánia szervezésében, több mint ötven résztvevővel.

Ciucur Losonczi Antonius

„Tapasztalataink szerint a gyermekek nagyon szeretik az állatokat. Ezt valahogy össze akartuk kapcsolni egy bibliai témával, ezért választottuk az özönvíz történetét, középpontban Noé bárkájával. Ugyanakkor erre sok programot is lehet építeni” – magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Mátyási-Fischer Enikő szervező, hitoktató. Hozzátette: a tábor célja, hogy a résztvevőket kimozdítsa a városi környezetből, kivigye őket az Isten által teremtett világba, a maga egyszerűségébe. „Jézust mindennap próbáljuk észrevétlenül is úgymond becsempészni a hétköznapi tevékenységeinkbe, énekek vagy szabadtéri misék formájában” – fogalmazott Mátyási-Fischer Enikő.

Hétfőn a római katolikus püspöki palota kertjébe látogattak, ahol teremtésvédelmi foglalkozással várta őket Böcskei László megyés püspök, illetve a püspökség munkatársai, melynek lényege, hogy ne szakítsuk le vagy tapossuk meg a virágokat, csupán gyönyörködjünk bennük. Ennek keretében interaktív gyógynövényes kincskeresés volt, ami abból állt, hogy a gyermekek kaptak egy térképet, mely különféle bibliai gyógynövényeket ábrázolt, s ezeket meg kellett keresniük élőben.

A puszta többször is megjelenik a Szentírásban, ezért kedden a Hortobágyra kirándultak. A Mátai Ménest látogatták meg, mely közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. Több mint 300 éves múltra tekint vissza, és legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése, illetve napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. Emellett a ménesnek a természetvédelmi területek kezelésében is meghatározó a szerepe. A Váradon szocializálódó gyerekek nemcsak a lovakat csodálták meg, hanem a szürkemarhákat, a bivalyokat és a magyar racka juhokat is. Ottlétük másik csúcspontjának pedig a lovas szekerezés bizonyult.

 

Szerdán a hegyközcsatári csacsifarmra utaztak a gyerekek. Útközben szó esett arról, hogy az áldott állapotban levő Szűz Mária szamárháton ment Betlehembe, és a virágvasárnapi bevonulásakor Jézus szintén ilyen állaton ült. A farmon a csacsik nagyon szelídek, ezért a gyermekek bemehettek közéjük, megsimogathatták, etethették őket, és a szamártejet is megkóstolhatták.

Csütörtökön egy Sólyomkővár környéki állatpark volt a desztináció. Szabadtartásban élnek ott szarvasok, őzikék egy nagy területen. Ezeket is meg lehetett simogatni, illetve a játszótérnek is örültek a vakációzók.

Az utolsó napon, pénteken, egy teljesen más jellegű program várja a gyermekeket: délután a Szent László menedékháznál (ahol a halálakor felravatalozták Györgypál Albert vértanú papot) bekapcsolódnak a püspökség által szervezett Vértanúink nyomában elnevezésű emléksétába. Ezt megelőzően a tábor szervezői (Mátyási-Fischer Enikő, Szabó Ervin váradolaszi plébános, Háger Renáta tanítónő és Kovács László diák) mesélnek nekik Boldog Bogdánffy Szilárd és Györgypál Albert életéről, a tábor pedig este szentmisével ér véget a Barátok templomában.

Forrás:  Facebook/Olaszi Római Katolikus Plébánia

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában