Támogatás

6 órája

Pénteken indul a Zöldház program 2024-es kiírása

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Szeptember 27-én, pénteken rajtol a Zöld ház program 2024-es kiírása, amelyben áramfejlesztő napelemek felszerelésére lehet állami támogatást igényelni.
A Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) keddi tájékoztatása szerint idén rekordösszeget, mintegy 2 milliárd lejt szánnak a programra, így hozzávetőlegesen 67 ezer házra kerülhet napelem. Ezzel 200 ezerre nő majd a zöldenergiát használó háztartások száma - idézték a közleményben az AFM igazgatóját. Laurenţiu-Adrian Neculaescu elmondta, hogy a korábbi 20 ezer lejről 30 ezer lejre nő a támogatás összege, de a napelemrendszer mellett az energia tárolására szolgáló akkumulátort is be kell szerezni.
Pályázni az erre a célra létrehozott platformon lehet az adott régió számára kijelölt napon vagy a keret kimerüléséig.
Az első szakaszban, szeptember 27-én az északnyugati fejlesztési régióban (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye) élők tölthetik fel a kért dokumentumokat az erre a célra létrehozott platformra, és 274,290 millió lejes keret áll a rendelkezésükre. A központi régióban (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) élők szeptember 30-án pályázhatnak, a rendelkezésre álló 280,050 millió lejes keret kimerüléséig. Az északkeleti fejlesztési régió (Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui megye) számára 319,380 millió lejt különítettek el, itt október 1-jén lehet pályázni. A délkeleti fejlesztési régióból (Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Vrancea és Tulcea megye) október 2-án fogadják a pályázatokat, a 242,730 millió lejes keret kimerüléséig. A 321 millió lejes költségvetéssel rendelkező dél-munténiai régió (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megye) október 3-án pályázhat. A Bukarest-Ilfov régió kerete 114,120 millió lej, innen október 4-én lehet jelentkezni. A délnyugati fejlesztési régióban (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megye) élők október 7-én nyújthatják be igényléseiket és összesen 199,2 millió lejre pályázhatnak, míg a nyugati fejlesztési régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye) lakói október 8-án igényelhetik a támogatást, amelynek összértéke 229,110 millió lej.
Az egyházközségek október 9-én 10 órától pályázhatnak valamennyi régióban, a számukra elkülönített 20,1 millió lejes keret kimerüléséig.
Jelentkezéskor a következő dokumentumokat kell feltölteni a platformra: a kérelmező személyi igazolványának másolata; adóhivatali igazolás; a helyi önkormányzat által kibocsátott igazolás; telekkönyvi kivonat. Az iratok feltöltése után a dokumentumok módosítására vagy cseréjére nincs lehetőség - nyomatékosították az AFM képviselői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában