Kezdeményezés

4 órája

Alternatíva a Halloweenre: templomok éjszakájára hív a KREK

A múzeumok éjszakájának mintájára templomok meglátogatására invitál a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) a napokban elindított kezdeményezés keretében.

Forrás: KRE/Facebook

BN-összeállítás

A kezdeményezést az elmúlt héten tették közzé az egyházkerület Facebook-oldalán. „A közismert lehetőséget átnevezve – Templomok éjszakája – mi is célul tűzhetjük ki, hogy bevonzzuk azokat az embereket Isten házába, akik eddig az érdeklődés hiánya miatt nem éreztek késztetést a templom meglátogatására. Tény az, hogy ha ezeket az embereket »kötetlenebb« formában szólíthatjuk be a templomba, nagyobb esély van arra, hogy kíváncsiságuk révén be is jönnek majd. A fő missziós cél mellett nem rejtett szándékunk a Halloween rossz beidegződése helyébe egy olyan programot szervezni, amely alternatíva lehet a keresők számára” – áll abban a bejegyzésben, amely a kezdeményezők, Ghitea-Szabó József Levente, a missziói ügyosztály előadótanácsosa és Kánya Zsolt-Attila lelkészi jegyző aláírásával olvasható. 

A program keretén belül több lehetőséget is ajánlanak. „A kitűzött napra lehet egy »idegenvezetőt« megkérni arra, hogy a délután-esti időszakban várja az előre megbeszélt találkahelyen az érdeklődőket, és sétálva megtekintsék a református és nemcsak református templomokat. A templomokban lelkipásztor vagy presbiter várja az érdeklődőket, és bemutatja a templom rövid történetét (szóban vagy vetített anyagban), megkínálják a vendégeket, és szórólapokat osztanak ki közöttük. Ez az éjszakába menően folytatódik, mindaddig, amíg minden kijelölt templomot meglátogattak. Természetesen ezt az egyházközségek egymaguk is megszervezhetik, különböző programokkal nyújtva betekintést a gyülekezet életének keresztmetszetébe” – ajánlják a városon élők számára.

„A másik lehetőség a vidéki közösségeket szólítaná meg, ahol a szervezőcsapat (lelkipásztor, kórus, ifi, presbiterek) egy esti alkalomra hívná be a szélesebb közönséget (akár vallástól függetlenül), és a templom arra kijelölt, vagy több helységre tagolt helyszínein különféle aktivitások folynának (templomtörténet vetítése, kórus és ifjúság szolgálata, kézimunka, irodalmi és bibliaolvasó sarok, imasarok stb). Itt nyilvánvaló módon a misszió kapna nagyobb teret, hiszen itt betekintést adhatunk a látogatónak az egyházi életünk sajátosságaiba. Természetesen itt két, vagy akár több kisebb település ifijei, nőszövetségei, bibliaórásai is egybekapcsolódhatnak, egymást meglátogatva, ha meg tudják szervezni a rövid távon való utaztatását a csoportnak. A műemlék templomaink szépségét és értékét kihasználva gondolkodhatunk azon is, hogy az egy régióban levő műemlék templomainkat mutassuk be. Itt természetesen a régió vezetőségére van szükség, aki mind az utaztatást, mind a szakszerű »tárlatvezetést« is megoldja, és annak anyagi kiadásait is magára vállalja, vagy megpályázza. A műemlék templomok természetesen saját maguk is külön-külön megszervezhetik az eseményt” – folytatják. 
„Szeretnénk kiemelni, hogy ezzel a lehetőséggel nem terhelni akarjuk az amúgy is megterhelt lelkipásztorokat, csak teret és lehetőséget szeretnénk nyitni a modern világban azoknak, akik még egyházi életünkbe valamiképpen bevonhatók. A gyülekezet szolgáló közösségei (ifjúság, nőszövetség, presbitérium) pedig tovább erősödhetnek a szolgálat által. A felkínált lehetőség egyedi, azaz új erővel és lehetőségekkel ruházhat fel bennünket” – teszik hozzá, megemlítve, hogy hasonlóval egyelőre csak Debrecenben próbálkoztak, félig civil kezdeményezésként, és úgy néz ki, hogy egyre szélesebb tábort vonz ez a program.

 

Látogatók

A KREK kezdeményezéséhez a napokban többnyire iskolák csatlakoztak: az Iskola másként-program részeként a paptamási iskola diákjai, pontosabban az V. B és a VI. B osztályok osztályfőnökeik, Ghitea-Szabó Júlia és Szőlősi Erzsébet kíséretében a község református templomait látogatták meg. Mintegy 40 diák kereste fel Kügypuszta, Paptamási, Nyüved és Pelbárthida református templomát. Az Ady Endre Elméleti Líceum közel 100 diákja, Módi Kinga vallástanár kíséretében a nagyváradi Szent László tér templomait, illetve a nagyvárad-újvárosi református templomot látogatták meg. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az Iskola másképp-hét keretében elsőként Nyíregyházán járva a Nyíregyháza-Örökösföld, majd a Nyíregyháza-Városi református templomokat keresték fel, ahol a helyi lelkipásztorok mutatták be a templomot és a gyülekezetben folyó munkát. A hét utolsó tanítási napján pedig Székelyhíd református és katolikus templomait keresték fel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában