Versek

2 órája

Szavalóverseny szerveztek Margittán

A margittai Horváth János Társaság október 19-én tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt az előkészítő-V. osztályosok számára. A rendezvénynek idén is a művelődési ház adott otthont.

Hajas Anna
A verseny ötletgazdája és mindenkori főszervezője dr. Fügedy Anikó-Erzsébet pedagógus, aki a Társaság alelnöki tisztségét is betölti. Társszervezője a társaság elnöke, Szőke Ferenc. A verseny népszerűségét hűen tükrözi, hogy majd két évtized eltelte után is 56 versenyző jutott be a döntőbe. Legaktívabbak az előkészítő- és első osztályosok voltak, a versenyzők több mint fele ebből a korosztályból került ki. Fügedy Anikó-Erzsébet köszöntőbeszédében kiemelte, hogy örömmel tölti el, hogy majdnem két évtized eltelte után is több mint félszázan fogják szavalni a margittai költő verseit. Köszönetet mondott a szavalóknak, majd a felkészítő tanároknak, és a szülőknek, akik támogatják gyerekeiket a versmondás, a versszeretet területén. Kiemelt köszönetet mondott a Társaság elnökének, aki minden évben pályázati úton szerzi meg az anyagi támogatást a versenyhez.

Szőke Ferenc is köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönetet mondott az anyagi támogatóknak, a Margittai Helyi Tanácsnak és a Communitas Alapítványnak, valamint azoknak is, akik különdíjakat ajánlottak fel: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, margittai RMDSZ, Almási István önkormányzati képviselő. Különdíjakat a Társaság is felajánlott. Az eseményen jelen volt Szabó Ödön, az RMDSZ ügyvezető elnököt, parlamenti képviselőt és Demián Zsolt megválasztott polgármestert.

Szabó Ödön a versmondás lényegét, hasznosságát elemezte beszédében. „ A szavalás megtanít arra, hogyan beszéljünk szépen, hogyan adjunk át érzelmeket, hogyan adjuk át érthetően azokat a gondolatokat, amit valaki más írt meg.” Külön értéke ennek a szavalóversenynek, hogy nem egy távoli, hanem egy közöttünk élő és dolgozó, sokunk által ismert, költő műveit népszerűsíti, tartja életben, fogalmazott a továbbiakban.
A zsűri elnöke Molnár Júlia színművésznő volt, akit munkájában Szántó Ildikó a Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Kőrösi Mária tanítónő és Szőke Anna amatőr színjátszó segített. A nyitóbeszédek után a zsűri sorra színpadra szólította a hat korcsoportra osztott versenyzőket. Nagyon sok jó szavalat hangzott el, „feladva a zsűrinek a leckét” a döntéshozatalban. A szervezők erre előre gondoltak, hiszen korcsoportonként tíz-tíz első, második, harmadik díjat és tíz különdíjat készítettek elő. Mivel sokan felajánlottak különdíjakat, így végül senki nem ment haza üres kézzel. Emléklapot és oklevelet minden versenyző kapott, továbbá értékes könyvvásárlási utalványokat is. Értékelő beszédet a zsűri elnöke tartott, melyben értékes és megfontolandó tanácsolat adott a szavalóknak, melyet követően Demián Zsolt mondott bíztató beszédet a szavalóknak. „Lehet, hogy közhelynek tűnik, de el kell mondanom, hogy ma itt mindenki nyert. A szó elvont és konkrét értelmében egyaránt”, kezdte gondolatait majd gratulált a szervezőknek, szavalóknak, a felkészítő tanároknak és a szülőknek. A szervezők úgy látják, hogy ennek a versenynek az elkövetkező években is lesz létjogosultsága, ezért folytatni fogják, nyilatkozta dr. Fügedy Anikó-Erzsébet és Szőke Ferenc. Mivel mindenki nyertes volt, ezen alakommal a magas létszám miatt nem nevesítjük a nyerteseket, de mindenkinek gratulálunk, és további sikereket kívánunk! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában