Beszámoló

3 órája

Táncelőadással emlékeztek ’56-ra Érmihályfalván

Ünnepségsorozat keretében emlékeztek Érmihályfalván az 1956-os forradalomra, amelyet a Nyíló Akác Néptáncegyüttes táncprodukciója zárt.

Balázs József Attila

Október 23-án 19 órától istentisztelet keretében emlékeztek az 1956-os forradalom mártírjaira és az érmihályfalvi csoport harmincegy tagjára az érmihályfalvi református templomban. Majd az érmihályfalvi RMDSZ október 26-án, szombaton szervezte meg azt a programsorozatot, amely 16 óra után a református ravatalozó melletti Sass Kálmán emlékműnél kezdődött, 17 órától a Széchenyi téren az ’56-os emlékműnél beszédekkel és koszorúzással folytatódott, végül a Gizella Művelődési Központban, ünnepi műsorral zárult.

Boros Emőke, az ünnepség moderátora üdvözölte a közönséget majd ismertette a záróprogram rendjét, valamint a pulpitushoz szólította Karsai Attila polgármestert. Az elöljáró beszéde elején köszöntötte Szabó Ödön parlamenti képviselőt és az emlékműsor közönségét, majd így folytatta: ez a nap minden magyar számára egy rendkívüli történelmi pillanatot idéz, amelyben megmutatkozott a magyar nép bátorsága, összefogása és hazaszeretete. Az anyaországban kitört forradalom és szabadságharc eszmeisége Érmihályfalván is gyökeret eresztett, amelynek nyomán megalakult az Érmihályfalvi csoport, élén Sass Kálmánnal, a köztiszteletben álló református lelkésszel, aki később a szabadságharc mártírja lett. Sass Kálmán emléke Érmihályfalván örökké élni fog, minden megemlékezésen erőt merítünk az ő kitartásából és bátorságából. Tartsuk életben azt a szellemet, amit az 1956-os forradalom hősei ránk hagytak, és ápoljuk azokat az értékeket, amelyekért ők harcoltak – zárta gondolatait.

 

Az ünnepi előadást megelőzően Boros Emőke néhány mondatban összefoglalta mindazt, amit azzal kapcsolatosan, illetve a Nyíló Akác Néptáncegyüttes kulisszatitkaiból szükséges volt a közönség elé tárni. „Az együttes táncosai, vezetői úgy gondolják, hogy egy előadás sikerének titka nem csupán a tánc iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartozásában, a jó hangulatú baráti együttlét megteremtésében, amelyekre mindig kiemelt figyelmet szentelnek. A mostani emlékműsoruk egy gyümölcsöző együttműködés eredménye. Nagyon jól harmonizálnak a Nyíló Akácosok néptánc lépései a Fusion modern táncosok figuráival a Dance eMotion társasági táncosainak mozgásával, a kitűnő Play Time együttes zenei kíséretével” – mondta el. Hozzátette: a feladat ezúttal sem volt egyszerű, a különböző műfajokat harmonikusan összehangolni kemény feladat. Sok áldozattal, lemondással jár, hiszen ezek a fiatalok szabad idejüket áldozzák fel a táncért, zenéért, míg más fiatalok pihennek vagy szórakoznak, ők a próbákon gyakoroltak. Azonban a felejthetetlen pillanatok, amelyekkel közönségüket szórakoztatják minden lemondásért kárpótolják őket.

Az ünnepi műsorukban, amely az Ígéret földje címet viseli nem egy pontos dramaturgiát vittek színpadra, hanem érzéseket, amire kiválóan alkalmas a magyar tánc és zenei nyelv. Megmutatható az a gyönyörű pillanat, amikor mint a szikra gyúlt ki az emberek lelkében a szabadság iránti vágy, a küzdelem, majd a forradalom vérbe folytatása, és annak a következménye, a kivándorlás. 1956 fájóan nagy veszteség a magyarság számára, hiszen a forradalom után és alatt több mint 200 ezer ember hagyta el az országot és vándorolt az „ígéret földjére” – fogalmazott.

Szavai után elkezdődött az ünnepi táncműsor, ami mélyen megérintette a közönséget, akik a bő egy órás előadás után felállva, hosszú percekig tapsolták a produkciót. Boros Emőke az előadás után reményének adott hangot, hogy mindenki visz magával egy kis lángot, emléket, amellyel a hősökre emlékezik. Végezetül a jelenlévők elénekelték a himnuszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában