Románia

2022.02.17. 10:48

Képviselőház: az USR a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet szakbizottsági vitájának elhalasztását kérte

Forrás: Facebook

Agerpres

 

Javaslatot tett csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kévpiselője, Stelian Ion a képviselőház jogi bizottságának az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezet megvitatásának elnapolására, de a testület elutasította a kezdeményezést.

 

A volt igazságügyi miniszter szerint meg kellene várni a Velencei Bizottság véleményezését a kormány által múlt héten jóváhagyott tervezettel kapcsolatban, ezért kérte szakbizottságbeli megvitatásának márciusra halasztását. Hozzátette, alakulatának meggyőződése, hogy a törvényjavaslat számos olyan előírást tartalmaz, amely szembemegy mind a Velencei Bizottság korábbi véleményezéseiben, mind az Európai Bizottság által az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus keretében kiadott jelentésekben megfogalmazottakkal.

 

"Ez a nagy sietség, amellyel az igazságügyi minisztérium megpróbálja elfogadtatni a törvénytervezetet, amellett hogy nem helyénvaló, számos kérdést is felvet. Valószínűleg éppen az a sietség oka, hogy igyekeznek megkerülni a Velencei Bizottság véleményezését" - fogalmazott.

A testület végül szavazással úgy döntött, hogy csütörtökön megvitatja a tervezetet, pénteken pedig szavaz róla - közölte a bizottság elnöke, Laura Vicol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában