Törvénytervezet

2023.07.13. 16:38

A távoltartási végzés alkalmazását kiterjesztik az erőszak összes formájára

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvénytervezetet, amely kiterjeszti a távoltartási végzés alkalmazását az áldozatok összes kategóriájára és az erőszak valamennyi formájára - számolt be Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.
A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, hogy az új jogszabály nem csak a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére korlátozódik. A törvény szerinte jogi keretet biztosít a szakembereknek, a rendőröknek, a bíráknak és az ügyészeknek valamennyi súlyos erőszakos eset megelőzéséhez.
„Ez a tervezet gyakorlatilag kiterjeszti a távoltartási végzést a védelemre szoruló áldozatok összes kategóriájára és az erőszak valamennyi formájára, függetlenül az áldozat és az elkövető közötti kapcsolattól” - magyarázta, emlékeztetve arra, hogy a jelenlegi jogszabály szerint a távoltartási végzést csak a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére alkalmazzák. Gorghiu tájékoztatása szerint további újdonság, hogy a törvény nemcsak a fizikai erőszakra, hanem a nők online és telefonos zaklatásra is kiterjed.
A miniszter arról biztosította a közvéleményt, hogy a törvény alkalmazása során az agresszorok megfigyelése a legmodernebb eszközökkel - többek között elektronikus nyomkövetővel - történik majd. Gorghiu reményét fejezte ki, hogy a parlament legkésőbb a jövő év elejéig elfogadja a tervezetet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában