Választások

2024.05.31. 20:06

Eddig 1400 külföldön élő román állampolgár regisztrált levélszavazásra a parlamenti, illetve az elnökválasztáson

Péntekig 1410 külföldön élő román állampolgár regisztrált az állandó választási hatóság (AEP) által működtetett internetes platformon, hogy levélben szavazhasson az idei parlamenti választáson, az elnökválasztáson 1461-en élnének ezzel a szavazási lehetőséggel - jelentette az Agerpres hírügynökség.

Illusztráció

MTI

A votstrainatate.ro portálon április 1-től regisztrálhatnak azok a román állampolgárok, akik levélben vagy valamelyik külföldi szavazókörben voksolnának az idei parlamenti, illetve államfőválasztáson. A parlamenti választáson 982, az elnökválasztáson 834 külföldön élő román állampolgár adná le voksát külföldi szavazóhelyiségben. A külföldi körzetnél történő szavazás esetében azért érdemes regisztrálni, mert az igénylő megjelölheti azt a települést, ahol szavazni akar. A román hatóságok a beérkezett igénylések függvényében abban az esetben alakítanak ki szavazóhelyiséget egy településen, ha abból a régióból legalább száz igénylés érkezik.

A román jogszabályok csak a parlamenti, illetve az államfőválasztás esetében teszik lehetővé a levélszavazást, a június 9-i európai parlamenti választáson nem lehet a romániai jelöltekre levélben voksolni. A levélvoksra a szavazás napját megelőző 45. napig lehet regisztrálni. A külképviseleti szavazás esetében a választási időszak elkezdésétől számított 15. nap a határidő.

Az AEP – a koalíciós pártok korábbi bejelentésére alapozva – azzal számol, hogy a romániai elnökválasztás első fordulóját 2024. szeptember 15-én, a második fordulót szeptember 29-én tartják, a parlamenti választásokra pedig december 8-án kerül sor. Erről azonban még nem született formális kormányhatározat. A legutóbbi, 2020-as parlamenti választásokon a levélvoksolásra feliratkozó csaknem 40 ezer külföldi román állampolgár alig több mint fele (21 329) küldte be szavazatát.

A diaszpórában élők számára 2016-ban tették lehetővé először, hogy – előzetes regisztráció után – levélben adják le szavazatukat, becslések szerint ugyanis több mint négymillió román állampolgár él külföldön, és a román diaszpóra több ízben látványos bizonyítékát adta: nem közömbös az otthoni politikai történések iránt. A levélvoksolás azonban Romániában nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A külföldön élő román állampolgárok továbbra is a külképviseletek előtt álltak sorban, hogy leadhassák voksukat. A 2019-es elnökválasztás második fordulójában például minden tízedik voksot külföldön adtak le: a diaszpórában 944 ezren szavaztak, csaknem annyian, mint Bukarestben. A bukaresti sajtó szerint a külföldön dolgozó román állampolgárok attól tartanak, hogy nyomukba ered a román adóhatóság, ha a választási regisztráció során kiadják adataikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában