Rangsor

1 órája

Románia lett az Európai Unió legnagyobb gáztermelője

Románia volt 2024 második negyedévében az Európai Unió legnagyobb gáztermelője – derül ki az Európai Unió legfrissebb gázpiaci jelentéséből.

Forrás: OMV Petrom/Facebook

MTI

Korábban nem volt rá példa, hogy Románia legyen a gázipari piacvezető az EU-ban – írta az economedia.ro. A második negyedévben az uniós tagállamok 7,7 milliárd köbméter földgázt termeltek ki, 18 százalékkal kevesebbet, mint 2023 azonos időszakában. Románia negyedéves termelése 2,3 milliárd köbméter volt, 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A korábbi piacvezető Hollandia kitermelése 17 százalékkal csökkent, 2,23 milliárd köbméterre, mivel tavaly októberben leállították a termelést a legnagyobb európai szárazföldi földgázmezőn, a gröningenin. A harmadik legnagyobb termelő Németország volt 0,9 milliárd köbméterrel. A kitermelés öt tagállamban nőtt éves összevetésben, köztük Magyarországon (12 százalék), egy országban változatlan maradt, tizenkettőben pedig csökkent.

Az Európai Unió gázfogyasztása 66 milliárd köbméter volt a második negyedévben, 6 százalékkal kisebb, mint 2023 azonos időszakában. Az import 70 milliárd köbméter volt, ami éves összevetésben 9 százalékos csökkenés. A legnagyobb beszállító Norvégia (23,3 milliárd köbméter), Oroszország (12,4 milliárd köbméter) és az Amerikai Egyesült Államok (11 milliárd köbméter) volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában