ERDON Helyi hírek

2008.03.09. 15:20

Nőnapi ajándék hölgyektől hölgyeknek

<p>Nagyvárad - Szombat délután a várad-olaszi Szent Rita Katolikus Nőszövetség és a várad-velencei Lisieux-i Kis Szent Teréz Katolikus Nőszövetség nőnapi ünnepséget szervezett az Ady Endre Líceum dísztermében.</p>

Az egybegyűlteket Fleisz Judit köszöntötte, mint az Ady Endre Középiskola aligazgatója és a Lisieux-i Kis Szent Teréz Katolikus Nőszövetség elnöke, külön megemlítve Kiss Albert provikárius nevét, majd Stelli Olga, a Szent Rita Nőszövetség vezetője is üdvözölte a megjelenteket. Ezután a tanintézet diákjai léptek fel egy színvonalas, lélekhez szóló zenés-irodalmi összeállítással, a fiatalok felkészítéséről Csepregi Imola tanárnő gondoskodott. Ezt követően Keresztesné Várhelyi Ilona debreceni múzeológus tartott vetítéssel egybekötött, nagybőjti lelkigyakorlatnak is beillő művészettörténeti előadást, A Munkácsy triológia krisztológiája címmel. Az expozéval a meghívott azt próbálta bizonyítani, hogy a festő alkotásai (a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo!) szimbólikus művek, és olyan elgondolkodtató realista formaeszközöket tartalmaznak, amelyek hatására az embernek el kell gondolkodni azon, hogy kicsoda is valójában Jézus.

Szimbólum és jellemábrázolás

Várhelyi Ilona szerint a festményekben megjelenített bibliai történet eszköz volt Munkácsynak arra, hogy saját hitét elmélyítse, és sok művészettörténész véleményétől eltérően, a három alkotás nem jelent szakmai visszaesést a festőművész munkásságában. A múzeológus kitért arra, hogy mi motiválta Munkácsyt arra, hogy elkészítse a műveit, majd mindenre kiterjedő részletességgel elemezte a festmények kompozicióit, szimbólumrendszereit, képzettársításait és jellemábrázolásait. A rendkivül érdekes előadást hosszas tapssal jutalmazta a hálás közönség, majd szeretetvendégséggel zárult a rendezvény.

Ciucur L. Antonius

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!