ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 17:09

Elkészült a költségvetéstervezet

<p>Nagyvárad - Elkészült Nagyvárad 2010-es költségvetéstervezete. Az önkormányzat honlapján megtekinthető dokumentumot közvitára bocsátják, majd március havi ülésén fog róla szavazni a Helyi Tanács.</p>

Elkészült Nagyvárad idei költségvetéstervezete, a részletekről Biró Rozália alpolgármester és Eduard Florea gazdasági igazgató tájékoztatták kedd délben a sajtó képviselőit. A dokumentum két hétig a Polgármesteri Hivatal honlapján tanulmányozható (www.oradea.ro), ahová javaslatokat és hozzászólásokat várnak. Március 2-án közvitát szerveznek a témában, majd a hónap végén a Helyi Tanács asztalára kerül a véglegesített változat. Az illetékesek elmondása szerint három fő célt tartottak szem előtt a büdzsé elkészítésekor: az állampolgárok adóterheinek csökkentését, a közszolgáltatások minőségének jobbítását, valamint az önkormányzat, illetve a fennhatósága alá tartozó intézmények hatékonyságának növelését. A projekt 625.827.350 lejt irányoz elő városgazdálkodásra, ami 27 százalékos növekedést jelent a 2009-ben megvalósult költségvetéshez képest, és 7 százalékos csökkenést a tavaly tervezett büdzséhez viszonyítva. Két jelentős jövedelemforrásra számítanak: vissza nem térítendő támogatásokra (144 millió lej) és banki hitelekre (összesen 63,4 millió lej, melyből körülbelül 54 millió lej a Műszaki Igazgatóságnak, 3,5 millió lej pedig a Helyi Közlekedési Vállalatnak jut; 5,4 millió lejt pedig önrészként pótolnak a lehívott pénzösszegekhez). Az önkormányzat ugyanakkor abban reménykedik, hogy jelentős befektetők is "beszállnak" a városi építkezésekbe (például a várad-ősi és a rogériuszi piacok korszerűsítésébe, vagy az ipari parkban zajló infrastrukturális munkálatokba).

Kiadási oldal

Ami a kiadási oldalt illeti: az operatív költségekre 359.515.516 lejt, beruházásokra pedig 266.311.840 lejt szánnak. Mindez azt jelenti, hogy az idén az előző évekhez képest többet költenek befektetésekre. Több pénz jut oktatásnak és közszolgáltatásoknak, és kevesebb a szociális ügyeknek és az intézmények működtetésének. A szükséges összegeket önfinanszírozásból (5%), a különleges illetékekből (1%), saját jövedelemforrásokból (47%) és az államháztartásból (47%) biztosítják. A tőkekiadások megoszlása a következő: műszaki igazgatóság (31%), EU-s pénzkezelési részleg (19%), ingatlankezelő igazgatóság (1%), urbanisztika (1%), Hőerőmű (2%), Vízügyi Társaság (38%), Helyi Közlekedési Vállalat (2%), egyéb (1%). Az ehhez szükséges források vissza nem téritendő támogatásokból (16%), hitelekből (24%), a helyi (22%) és a központi (38%) költségvetésből származnak.

A civil szervezeteknek körülbelül ugyanannyi pénz jut, mint eddig, viszont az FC Bihar labdarúgóklub 40 százalékkal kevesebb támogatást kap, kb. 1,2-1,5 millió lejt. Az idei költségvetéstervezetben ugyanakkor pénzt különítettek el két műemléképület (a Darvas LaRoche ház és a Füchsl-palota) renoválásának a társfinanszírozása céljából, és abban reménykednek, hogy partnerbefektetőre lelnek a Moskovits-palota homlokzatának felújítása, valamint az Ullmann-palota és a Stern-palota rendbetétele esetében.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!