ERDON Helyi hírek

2010.09.22. 17:11

Kerékpárút a határon át

<p>Szatmár megye - Szerdán több mint százötvenen érkeztek az az Európai Autómentes Nap alkalmából Óvári és Csenger között a Szamos töltésén megnyitott határhoz, ahol a két országot összekötő bicikliút halad majd.</p>

Szerda reggel a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, és a vízgazdálkodási hivatal szakemberei, a Szatmárnémeti Caritas önkéntesei, de többségében középiskolás diákok indultak el Szatmárnémetiből Óvári felé, hogy a Szamos töltésén haladva megérkezzenek az országhatárhoz. Itt találkozhattak a Magyarországról szintén kerékpárral érkezőkkel, részben bejárva azt az útvonalat, ahol áprilisban kezdődhet el a Szatmárnémetit Fehérgyarmattal összekötő bicikliút kiépítése. Magyarországról a Felső-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szervezésében a Csengeri Polgármesteri Hivatal, a csengeri önkéntesek, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Szatmár-Beregi Natúrpark képviselői vettek részt az eseményen. Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye környezetvédelmi intézményei felállítottak egy-egy zöld sátrat, ahol plakátok, és szóróanyagok segítségével mutatták be természeti értékeiket, a védett területeket. Amint Békéssy Erzsébet elmondta, az idén indult határon átívelő pályázat keretében ezen közös természeti értékeket kívánják megismertetni. Beszédében Apáti György, Csenger polgármestere kihangsúlyozta: Fontos, hogy a gyermekeink megismerjék a közös múltat, a közös természeti értékeket. Amint elkészül a két megyét összekötő kerékpárút, az országhatárt jelző kő már csak jelkép lesz. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerint a főút mellett a bicikliút is hozzájárul a Szamos menti települések közötti kapcsolat megerősítéséhez, Románia schengeni övezetbe való belépésével pedig már szabadon járhatóak lesznek ezek az utak.

Turisztikai lehetőségek

Uray Károly, a Felső-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembere bemutatta azt a pályázatot, melynek keretében megvalósul a 40 km-es kerékpárút. A tervek szerint jövő tavasszal kezdik el az út kiépítését, ami az időjárás függvényében 1-2 év alatt valósulhat meg. Elmondása szerint a Szamos magyarországi szakaszán elkészültek egy rekreációs hajóút tervei is, 40 cm-es merülésű hajókkal. Ez a projekt a jövőben a romániai szakaszon is folytatódhat, hozzájárulva a turizmus fellendítéséhez. A beszédek elhangzása után a csengeri és szatmárnémeti polgármesterek egy-egy jelképes kerékpárt ábrázoló plakettet nyújtottak át egymásnak, majd egy kis szatmári pálinkával pecsételték meg a szövetséget. A vetésiek finom töltött káposztával kínálták meg a vendégeket, azután meg lehetett kóstolni a csengeri pogácsát és bioalmalevet is.

Pándi Annamária

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!