ERDON Helyi hírek

2011.08.30. 15:53

Légiriadó szimuláció Szatmáron

Egy-egy óvóhely állandó készenlétben tartása olyan költséges, hogy a polgármesteri hivatalok nem tudják finanszírozni a teljes rendben tartását. Békeidőben felesleges kiadásnak is tűnik.

 

A megyei sürgősségi kórház alagsorában kapott helyet a város egyik stratégiai pontja, amelyből a katasztrófavédelem, a közegészségügy, s természetesen a városvezetés, irányíthatja az emberi életek és a vagyontárgyak mentését, ha valamilyen katasztrófahelyzetre kerülne sor. Itt tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt a légiriadó szimuláció előtt, melynek célja az volt, hogy éppen ezen bizottság gyakorolhassa, mit kell tennie abban a helyzetben, ha például bombatámadás éri a város egyik külterületén lévő telephelyet, ahol ráadásként üzemanyagot is raktároznak. A légvédelmi szirénák kétszer szólaltak meg, s a megyei kórház környékét azonnal ellepték a helyi rendőrök és a csendőrök alkotta vegyes csapatok, és igyekeztek minden arra járót — nem beavatott lakosok voltak, hanem azok, akik éppen arra jártak — szabályosan beterelni fedett területre. Fedett területnek minősült a Szamos piac épülete, de egyes környező tömbházak alagsora is, amelyek légi támadás esetén óvóhelyként szolgálhatnak még akkor is, ha nem speciálisan erre kiképzett helyekről van szó. Az utcán lévő embereket narancs alapon sötétkék háromszög jelzést (ez az óvóhely jele!) viselő önkéntesek irányították az óvóhely felé, de a tűzoltók azt is ellenőrizték, hogy a környéken lévő boltok bezártak-e. Mindenki mintaszerűen tette a dolgát, s a boltok és üzletek eladóira az egyik nagyobb tömbház óvóhelyén találtunk rá. Az már más kérdés, hogy vajon előkerülnek-e az óvóhelyek kulcsait őrző személyek időben, s valós vészhelyzet idején vajon úrrá tudnak-e lenni a pánikon a rendvédelmi szervek, de ezen kérdésre csak egy ilyen helyzet adja majd meg a választ.

 

Kell a felkészülés

 

„A mostani riadó nem annyira a lakosságnak szólt, hiszen békeidőben igen kevesen tudják, hogy mi a teendő akkor, ha megszólalnak a szirénák, de ha már vészhelyzetben élnének egy ideje, akkor mindenki tudná, hogy hol kell menedéket keresnie” - magyarázta Ilyés Gyula polgármester a szimuláció után a lakosság nyugodt viselkedését. Azt is elmondta, hogy a városvezetésnek is fontos a „berozsdásodott” ismereteket megújítani, s erre jó példaként mesélte el azt a négy évvel ezelőtti esetet, amikor éppen együtt volt a válságbizottság, szintén gyakorlási céllal, amikor megérkezett a hír, hogy Decebal településen felborult egy kamion, s abból méhrajok szabadultak ki. Ekkor is azonnal kellett cselekedni, hiszen egy egészen egyedi esettel kerültek szembe, amely azonban könnyen torkollhatott volna pánikba is. „Szerintem másfajta szimulációt is szervezhettek volna, mint egy bombatalálat, de a célnak végül is ez is megfelelt, hiszen láthattuk, hogy hogyan kell a riadóláncnak lefutnia, s kinek mi a feladata akkor, ha elszórt esettel állunk szembe, de akkor is, ha ezen eset további „szövődményekkel” jár” - hangsúlyozta Ilyés Gyula. A megyei kórház alagsorában berendezett stratégiai pont falán több évtizedes teendő lista áll, de amint azt a tűzoltóktól megtudtuk, ezen teendők 70-80 százaléka ma is ugyanez, még ha modernebb eszközök is állnak már rendelkezésre. Az alagsorban izzasztó meleg és levegőtlenség fogadott bárkit, aki leérkezett, de vélhetőleg ezen körülményekkel kellene megbirkózniuk akkor is, ha éles bevetés során rendelnék oda a bizottság tagjait.

 

Nem elég az óvóhely

 

A megyeközpont polgármestere azt is elmondta, hogy hivatalos, tehát számon tartott óvóhelyre mindössze a lakosság egyharmadát tudnák elhelyezni, de körülbelül még ugyanennyi férne el a kereskedelmi egységek pincéiben vagy a magánházak alagsorában. Az ehhez hasonló légvédelmi szimulációk fontosságára a kilencvenes években döbbentek rá, amikor a Dräxlmaier cég megjelent a városban, s nem akartak engedélyt adni a gyárépítésre, csak akkor, ha a törvényben leírt, úgynevezett légópincét is megépítik. Ez azonban duplájára növelte volna a költségeket. „Az állam régen a nagy gyárak esetében fizette a légvédelmi pincék kiépítésének költségeit, de később rádöbbentek, hogy változtatniuk kell a törvényeken, ha a finanszírozást már nem oldják meg” - árulta el Ilyés Gyula, majd azt is hozzátette, hogy ha a cég építkezési költségeit a pince kiépítése 5 százaléknál többel emeli meg, akkor eltekintenek tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!