Gyász

2024.09.07. 16:14

Elhunyt Ioan Moldovan költő

Hetvenkét éves korában elhunyt Ioan Moldovan nagyváradi költő, esszéíró, a Familia kulturális folyóirat korábbi főszerkesztője, majd igazgatója.

A Kolozs megyei Magyarpalátkán született 1952-ben. Középiskolába a kolozsvári George Bariţiu Líceumba járt, ahol már megmutatkozott az irodalom iránti érdeklődése ebben az időszakban a Lucian Blaga diákkör tagja volt. Következett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filológia Karának románlatin szaka, 1972 és 1976 közt. Egyetemi évei alatt szerkesztője, majd szerkesztőségi titkára lett az Echinox folyóiratnak. Felsőfokú tanulmányai végeztével a tanügyben helyezkedett el: román és latin nyelvet tanított több Máramaros megyei településen, miközben tagja volt a Maramureş irodalmi kiadvány szerkesztőbizottságának. 1989-ben költözött Nagyváradra, illetve került a Familia folyóirathoz, melyet 1990 és 2020 között vezetett. Költőként 1969-ben debütált a Zorile című versével, mely az iskolaújságban jelent meg, Első verseskötete (Viaţa fără nume) 1980-ban került ki a nyomdából. Élete folyamán számos díjban, elismerésben részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában