ERDON Helyi hírek

2011.10.02. 14:00

Lisieux-i Kis Szent Teréz rózsái

Nagyvárad- Szombat délután búcsúünnepséget tartottak a várad-ősi Kis Szent Teréz templomban. A szentmisét Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatta be, az evangélium Szent Máté könyvéből szólt.

Nagyvárad- Szombat délután búcsúünnepséget tartottak a várad-ősi Kis Szent Teréz templomban. A szentmisét Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatta be, az evangélium Szent Máté könyvéből szólt.

 

 

A megjelenteket Nagy Tibor várad-ősi plébános köszöntötte. Örömmel állapította meg, hogy nem csupán Nagyvárad különböző egyházközségeiből, hanem Szalárdról, Újpalotáról és Tarjánból is érkeztek ünneplő hívek.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Homíliájában Fejes Rudolf Anzelm premontrei apátkanonok arra hívta fel a figyelmet: Isten lelke éltet bennünket, az életünk a legnagyobb kincsünk. Ugyanakkor az emberi élet Isten ajándéka, egy lehetőség az Úr dicsőítésére, Lisieux-i Kis Szent Teréz pedig már gyermekkorától kezdve megértette és átélte ezt. A tisztelendő ezért a szent néhány olyan gondolatát, megállapítását és tettét emelte ki, melyek napjainkban is aktuálisak. Legelőször is azt hangsúlyozta ki, hogy Teréz szüleinek a kilencedik gyermeke volt. A mai társadalom tehát, amelyben 1-3 gyermeket vállalni divat, tulajdonképpen a további gyermekáldás megtagadásával megköti annak a lehetőségét, hogy talán olyanvalaki jöjjön a világra, akit Isten mindannyiunk üdvösségére hív. Ugyanakkor Teréz a teljes szabadságát felajánlotta Istennek, mivel tisztában volt azzal, hogy az Istennel való együttműködés naggyá tesz bennünket, mi pedig folyton azért háborgunk, mert úgy véljük, hogy valamiért éppen sérülnek a szabadságjogaink. Apácaként Teréz azzal is példát mutatott nekünk, hogy türelemmel viselte a szenvedésekkel, mert tudta, hogy ezáltal közelebb kerül Istenhez, mert a szenvedésnek lelki gyökere van, hozzátartozik emberi létünk misztériumához. Nem volt benne kétely az imádságok hatását illetően, mi azonban képtelenek vagyunk értékelni fohászaink gyümölcseit, nem vesszük észre azt, hogy nem hullnak a porba, hanem megérkeznek a mennybe. „Kis Szent Teréz olyan lelki kincseket tud felmutatni az életén keresztül, melyek segítséget nyújtanak nekünk is az Isten felé való haladásban”, fogalmazott az apátkanonok.

 

Bogdánffy-kápolna

 

A szentáldozás után Nagy Tibor bejelentette: ezentúl minden hónap első csütörtökén nagykilencedet tartanak Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére, melynek keretében egy szent óra keretében Teréz azon szép és praktikus gondolatairól elmélkednek, amelyek a mai keresztények életébe is beépíthetőek. Ugyanakkor mivel Boldog Bogdánffy Szilárdot a várad-ősi templomban szentelték pappá, imáikkal a vértanú püspök tiszteletét is terjeszteni szeretnék. A tisztelendő azt is jelezte, hogy felújították a szobrokat és a kápolnát, és azt szeretnék, hogy utóbbit Bogdánffy Szilárd tiszteletére szentelje fel Exc. Böcskei László megyés püspök.

Az ünnepség a virágszentelés szertartásával zárult, annak jeleként, hogy a lehulló rózsaszirmok az imádságok gyümölcseit szimbolizálják.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!