ERDON Helyi hírek

2012.08.06. 15:20

A miniszter Váradon lépett félre

Ray Cooney fergeteges A miniszter félrelép című vígjátékát mutatta be vasárnap este a nagyváradi vár nyári színházában a nyíregyházi Mandala Dalszínház.

Ray Cooney fergeteges A miniszter félrelép című vígjátékát mutatta be vasárnap este a nagyváradi vár nyári színházában a nyíregyházi Mandala Dalszínház.

 

A váradi nyári színház amfiteátrumszerű lelátóján szép számban gyűltek össze a nézők, akiket a darab megkezdése előtt Dobos László, a Mandala Dalszínház igazgatója és Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntöttek. Dobos László elmondta, hogy a társulat úgy gondolta „hogy ebben a gyönyörű bástyában kialakított színpadot is érdemes lenne beüzemelni. Ez az évadunk kísérleti évad, és ha ez elnyeri az önök tetszését, akkor a következő években folytatódik ez a sorozat.” Szabó Ödön a maga során kifejtette: „van egy nagyon jó kapcsolatunk a nyíregyházi Mandala Dalszínházzal, akik átjönnek különböző rendezvényeinkre. Amikor a nyári színház kialakult itt, úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy újfajta kezdeményezést: a Mandala Dalszínház két-három előadást bérletes formájában bemutat ebben a nyári színházban. Mikor elindítottuk ezt a rendezvényt, nem gondoltuk, hogy a város vezetése olyan szeretetre méltó lesz, hogy közben mellénk szervez egy sörfesztivált (a sörfesztivált nem az önkormányzat, hanem egy magánvállalkozás szervezte – szerk. megj.), de hát attól, aki nem akar magyar alpolgármestert maga mellé, úgy gondolom sok mindent elvárhatunk az elkövetkezőkben.”

Nincs zene, csak poén

Ami igaz az igaz, a vársáncban éppen akkor zajló sörfesztiválon meglehetős hangerővel hangzottak fel a népzenei dallamok, melyek tisztán áthallatszottak a nyári színházba is, ami eleinte némi aggodalommal töltött el, hiszen a Mandala megnevezését alapul véve (dalszínház), azt gondoltam, hogy A miniszter félrelépnek valamilyen zenés, musiceles verzióját fogjuk látni-hallani, de a darab megkezdése után nem sokkal rá kellett jönnünk, hogy ez egy élőzene mentes előadás lesz. Ami természetesen nem baj, hiszen Ray Cooney poénjai, gegjei megtették a hatásukat zenei alátámasztás és kivételesnek nem mondható színészi teljesítmény nélkül is: a közönség szinte percenként hangosan felkacagott az éppen aktuális poénokon, és így már a vársáncból felénk szálló zenei aláfestés sem szegte kedvét senkinek. Magát a történetet nem érdemes elmesélni, hiszen közismert és közkedvelt vígjátékról van szó, és bár valóban, a darab elsősorban szórakoztatni akar, de azért a szerző Richard Willey miniszter alakjában, még ha bohózatba helyezve is, de az erkölcstelen, gátlástalan, minden felelősséget másokra hárítani kívánó, a saját érdekeit mindenek fölött szem előtt tartó hazug politikus rendkívül pontos képét rajzolja meg. Az előadás nagy sikernek örvendett, kíváncsian várjuk a Mandala Dalszínház következő váradi fellépését, mely augusztus 15-én lesz ugyancsak a nyári színházban. Akkor az István, a király című rockoperát mutatják be.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!