ERDON Helyi hírek

2013.03.12. 10:08

Előadás és kiállítás Czárán Gyuláról

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Czárán Gyula Alapítvány közös szervezésében emlékeztek Czárán Gyulára és munkásságára március 11-én a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Czárán Gyula Alapítvány közös szervezésében emlékeztek Czárán Gyulára és munkásságára március 11-én a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A bihari természetjárás atyja néven is emlegetett Czárán Gyulára kettős eseménnyel emlékeztek meg hétfő este a PKE nagyváradi székhelyén. A rendezvény első felében dr. Ruzicska Béla korabeli fényképeiből összeállított kiállítás megnyitójára került sor. A képeket Egri Ferenc, a Czárán Gyula Alapítvány elnöke méltatta, aki ezúton is megköszönte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT), hogy helyreállította a Czárán szobor talapzatán levő feliratot. A körülbelül 140 képből álló sorozatnak egy részét állították ki a PKE előcsarnokába. „A sorozat, amely a tulajdonomban van, köszönhetően Budaházy István gyógyszerészúrnak, 1904-től körülbelül 1915-ig foglalja össze azokat a kirándulásokat, amelyeken Rudicska Béla részt vett”-mondta el, majd hozzátette, hogy ezek nem csak turisztikatörténeti, hanem kortörténeti szempontból is fontosak, amelyeket egy fiatal vegyész professzor dr. Ruzicska Béla készített Czárán kortársaként azokon a kirándulásokon, amelyekre Czárán hívta meg őket, és vezette több alkalommal is a kolozsvári társaságot.

Turistautak

A fotók egyben vizuális és művészi bizonyítékai annak a munkának, amelyet Czárán Gyula tizenöt év alatt végzett megyénkben, és amely idő alatt teljesen feltárta a Bihari-hegységet. „Lehet kevesen tudják, hogy azokat a turistautakat, és körutakat, amelyeken ma járunk, azok Czárán Gyula munkájának gyümölcsei. A Galbena körút második nagy munkája volt a Szamos-bazár turistaútjának kiépítése után”-tette hozzá végezetül. A kiállításon nem az eredeti képek láthatóak, hanem azok reprodukciói. Az eredeti fotókat digitalizálták, a nagyítást és a számítógépes feldolgozást követően pedig néhány esetben olyan alakok is előkerültek, akik az eredeti fotón már nem látszottak. A kiállítás két hétig látogatható. A megnyitón Thurzó Sándor József brácsaművész szolgáltatta a zenét.

Előadás

Az est második felében az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt által indított Polgári Esték rendezvénysorozat egy újabb alkalmára került sor, amely keretében Egri Ferenc vetített-képes előadást tartott Czárán Gyula, a bihari természetjárás atyja címmel. Az előadás előtt Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke elmondta, hogy a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassák azokat a személyeket, akik a helyi értékeket ápolták/ápolják. „Nekünk is ugyanaz a célunk mint Czárán Gyulának: a régió, a megye értékeit felmutatni”. Egri Ferenc mesélt Czárán életéről, származásáról, családi hátteréről, a Bihari-hegység feltárásáról és több ma is használt turistaútvonalról és körútról, mint például a Galbena körút, a Szamos-bazár, a Csodavár, a révi barlang. Kitért az alapítvány által végzett munkára is, a Czárán szobor 2008-as felállítása után, kérvényezték, hogy egy utcát Czárán Gyuláról nevezzenek el.

Nagy Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!