ERDON Helyi hírek

2014.03.17. 12:29

Impresszionizmus és gótika

Nagyvárad- Az EKE 91 Nagyvárad-Bihar meghívására Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor tartott vetített képes előadást péntek délután a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban.

Nagyvárad- Az EKE 91 Nagyvárad-Bihar meghívására Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor tartott vetített képes előadást péntek délután a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban.

2013. szeptember 5-11. között az impresszionizmus és a gótika forrásvidékére kirándult a várad-olaszi református egyházközség gyülekezeti csoportja, erről tartott múlt péntek este egy igen élvezetes vetített képes beszámolót Veres-Kovács Attila lelkipásztor, a rá jellemző megnyerő stílusban. Sok értékes és érdekes kultúrtörténeti információ hangzott el, e sorok írója igencsak sajnálta, hogy nem hallgathatta végig, mert egy másik rendezvényre kellett rohanjon...

A másfél óráig tartó képzeletbeli utazás Rouen városában kezdődött, ahol a 11-13. században a katolikus egyháznak köszönhetően megjelent egy új építészeti stílus, a francia gótika. Az 1134-1250 között épült, égre törő tornyairól is híres katedrális aztán évszázadokkal később Monet-t is megihlette, több mint 30 festményének lett a modellje, hogy utat törhessen magának „a pillanat fényét megragadó és a művészet tárgyiasítani akaró” impresszionizmus. A kirándulók figyelmét ezután a gerendaberakásos házak, valamint az 1404-ben épült kőcsipkézetű igazságügyi palota látványa ragadta meg, mely egyes vélemények szerint a legszebb a világon. Egy árkád alatt elhaladva megcsodálták még az 1578-ban renovált, s azóta működő órát, majd a Camembert sajtokat, melyek „elődeiből” fogyasztva állítólag Napóleon kezet csókolt egy cselédlánynak.

Filmfesztivál

A Szajna-parti Honfleur-nek köszönhető úgymond a kanadai Quebec tartomány, nekünk, romániai magyaroknak azonban azért lehet érdekes ez a település, mert impresszionista iskolája hatást gyakorolt a nagybányai festőiskola művészeire is. Egy másik jellegzetessége Alexandriai Szent Katalin fatemploma, az egyetlen ilyen típusú isten háza, mely a 14. század óta megvan. A La Manche-csatorna menti Deauville egy nyaralóváros, és egyben Európa egyik legnagyobb amerikai filmfesztiváljának az otthona- magyarázta a tiszteletes, aki ezután Caen, a harangok városába kalauzolta hallgatóságát, mely egyebek mellett két óriási kolostoráról és székesegyházáról híres. Ezután Cherboug volt a következő úti cél, ahova „visszatért” a Titanic, és ahol egy atom tengeralattjáró is ki van állítva.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!