Viharkárok

2024.07.16. 16:57

Anyagi károk keletkeztek a hétfő esti viharban

Forrás: ISU

Törő Enikő

A hétfő esti vihar és eső a kánikulát nem űzte el, a kinti levegőt is csak kis mértékben és rövid időre frissítette fel, károkat viszont annál inkább okozott. Akik szemfülesek voltak és időjárási radarokat nézegettek, netán az Országos Meteorológiai Szolgálat friss híreit figyelték a hétfő délutáni órákban, számíthattak rá, hogy este vihar és eső lesz. Azonban akik a RO-Alert riasztására vártak, az ablakon kinézve hamarabb rájöhettek, hogy milyen éppen a meteorológiai helyzet, ugyanis megkésve érkezett a hivatalos figyelmeztetés, szinte a vihar végén. A RO-Alert egyébként narancssárga jelzésű viharról számolt be, mely villámlással, jéggel és esővel jár, négyzetméterenként akár 25–40 literrel. A riasztás Nagyváradra, Váradszentmártonra, Nagyürögdre, Biharra, Biharszentandrásra, Borsra, Körösgyéresre, Hegyközcsatárra, Oláhszentmiklósra, Vizesgyánra, Paptamásira, Hegyközpályira és Gyapjúra volt érvényes. 

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleménye szerint még hétfő este kárelhárítást végeztek a katonai tűzoltók. Az erős szél fákat csavart ki, egyikük egy házra borult Nagyváradon, a Gábor József utcán. A Gyapjú és Váradles közötti útszakaszon letört ágakat takarítottak el az útról, és szintén Nagyváradon kidőlt fát a járdáról, az Italiană utcán. 

Járattörlés

A vihar nem kerülte el a nagyváradi repteret sem, s a légiforgalomnak sem segített. Biztonsági okokból nem engedték felszállni azt a Tarom-járatot, mely hétfő este 19.25 órakor kellett volna induljon Bukarestbe, ugyanis az erős szél túl erősen megmozgatta a szárnyvégeket, ezért technikai ellenőrzésre volt szükség. A reptér környékén óránkénti 120 kilométer sebességű széllökések voltak, emiatt az új PVC-kerítés egy része ki is dőlt. Egyébként azért készült PVC-ből a kerítés, mert a fémet nem ajánlották, nehogy megzavarja a navigációs rendszert. A vihar táblákat is kidöntött, a biztonsági kerítés egy részét, valamint hulladékgyűjtőket is felborított a reptéren és mellette. Személyi sérülés szerencsére nem történt. 

Forrás: ebihoreanul.ro

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában