Eco-Mountain

2020.05.21. 11:01

„A bezártság után üdítő érzés a természetben lenni”

Az oktatási intézmények bezárása, a fizikai távolságtartás kényszerűsége, a nagy létszámú rendezvények letiltása, a túraútvonalak lezárása, az általános kijárási tilalom – mind olyan tényezők voltak az elmúlt két és fél hónapban, melyek az Eco-Mountain Transylvania Egyesület programjait elsődlegesen érintették.

Ciucur Losonczi Antonius

Az Eco-Mountain Transylvania Egyesület a környezetvédelem és turisztika iránt érdeklődő fiatalok szervezete. Az egyesület célja a turizmus előmozdítása, a természetes és antropikus környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, az ökoturizmus és turizmus fejlesztése és népszerűsítése, ökológiai oktatás, rehabilitáció és ökológiai rekonstrukció, valamint ifjúsági programok szervezése, az európai és országos normákkal és szabványokkal való összehangolás előmozdítása. „A természet megismertetése céljából nagyobb létszámú gyalogos túrákat és kirándulásokat szervezünk. A gyakorlott túrázókkal kisebb csoportokban magashegyi, barlangi túrákra is sor kerül. A kerékpáros túrákra is igényt tartanak sokan, akár hegyi, akár honismereti jellegűek” – magyarázta lapunknak Székely Zoltán, az egyesület elnöke. Hozzátette: a környezetvédelem az egyik alapcéljuk, a Föld Napja keretében szervezett takarítás vagy faültetés is ezt szolgálja. A munkatúrákon nemcsak az erdei útfestést, de az erdei úttakarítást és a szemétgyűjtést is feladatuknak tekintik. Ugyanakkor folyamatos az együttműködésük az önkormányzattal és a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat munkatársaival, többek között a Királyerdő turistaútvonalainak a jelzésfestése kapcsán. Felhívják a fiatalok figyelmét a természeti és néprajzi örökségekre a környezeti nevelési programjaik ideje alatt, valamint a Czárán Gyula teljesítménytúra alkalmával.

Sz. Farkas Tímea, az egyesület társalapítója és projektmenedzsere arról számolt be: sajnos a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot kihirdetése folytán a 2020-ra tervezett programjaik közül számos elmaradt. Márciusban lett volna tavaszköszöntő túra a mézgedi cseppkőbarlangba; az Erdők Világnapja alkalmából erdei kirándulás kisiskolás gyermekekkel; a Víz Világnapja alkalmából vízhez köthető környezetismereti játékok egy iskolában; az Iskola másképp-héten pedig az újrahasznosításról beszéltek volna gyerekekkel. Áprilisban zajlott volna a magyarországi Bodrog folyó takarítása egy magyar partnerszervezettel; takarítás a révi szorosban, valamint a Gyula–Békéscsaba–Szarvas-kirándulás (szarvasi arborétum megtekintése, kenuzás, hajókázás a Holt-Körös ágán és az egyedülálló ökoszisztéma megcsodálása és tanulmányozása) és az Eco-bike day (családi biciklis körtúrák a Várad körüli dombokon).

Májusban le kellett mondaniuk egy elsejei kirándulásról a Királyerdőbe; az Eco-napokról (ami egy háromnapos rendezvény) a majálison és egyéb Varadinum-ünnepségeken való részvételükről (környezetvédelmi programokkal készültek volna gyermekeknek); a Madarak és Fák Világnapja alkalmából a faültetésről, partnerségben a Bihar Megyei Erdészeti Hivatallal. Júniusban tervbe volt véve egy kirándulás Lillafüredre, valamint kerékpártúra és zöld-sátor a Szent László Napokon, júliusban pedig kenutúra a Tiszán és egy Eco-környezetvédelmi tábor megszervezése gyerekeknek.

Milyen hatással volt és van a civilszervezetek munkájára a kormány által az új koronavírus kapcsán elrendelt veszélyhelyzeti állapot? Sz. Farkas Tímea szerint az oktatási intézmények bezárása, a szociális távolságtartás kényszerűsége, a nagy létszámú rendezvények letiltása, a túraútvonalak lezárása, az általános kijárási tilalom – mind olyan tényezők voltak az elmúlt két és fél hónapban, melyek civilszervezetük programjait elsődlegesen érintették. Programjaik, kirándulásaik, különböző eseményeken való részvételük teljesen érvényüket vesztették, mivel a szükségállapot miatti intézkedések betartása ezt lehetetlenné tette. „Sajnos, ennek az évnek a hátralevő részére az egyesületünk feltételes módban készül a programokkal. Egyelőre annak örülünk, hogy ismét megnyitották a túraútvonalakat, a hosszú bezártság után üdítő érzés a természetben kikapcsolódni és, ámbár csökkentett létszámban, de ismét kirándulni. Határon átnyúló projektjeink egyelőre stagnálnak. Várunk a kora nyári kormányzati döntésekre és reménykedünk a legjobbakban, mint például az idei Czárán Gyula teljesítménytúra sikeres megszervezésében, amely a tavaly a megyei tanács egyik különdíjas programja volt” – fogalmazott Sz. Farkas Tímea.

Borítóképünkön a túrázó csapat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában