Tervek

2020.09.30. 12:40

Felújítaná Czárán Gyula síremlékét a róla elnevezett alapítvány

A Czárán Gyula Alapítvány és az Eco-Mountain Transylvania Egyesület nemrég közös sírkarbantartást, tisztítást és megemlékezést szervezett a bihari turizmus atyjaként is ismert Czárán Gyula menyházai síremlékénél.

Ciucur Losonczi Antonius

2020 májusában az Európai Bizottság új uniós célt tűzött ki a biológiai sokféleség védelme érdekében, mely egy 2030-ig tartó időszakra szóló megvalósítási terv. A fenntartható fejlődést garantáló célokat az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) nevű programban foglalták össze, melynek egyik stratégiai pontja a biodiverzitás helyreállítása, és a környezetszennyezés mértékének csökkentése. Az édesvízi források egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, a part menti területeket az emberi tevékenység jelentős mértékben szennyezte, és változásokat idézett elő a természetes környezetben. A nagyváradi Eco-Mountain Transylvania Egyesület céljai között szerepel a vízi ökoszisztémák védelme, a Királyerdő Körös-menti partszakaszának tisztán tartása. Az idei évben ugyanakkor egy inspiráló kezdeményezéssel álltak elő: vízi szemétszedés, melyet nemcsak a hazai vizek védelme érdekében kezdtek el, hanem próbálják védeni ezáltal a Fekete-tengerbe torkolló folyóvizeket is, s az elkövetkezendő évek perspektívájában hagyományt szeretnének teremteni ebből.

Az Európai Mobilitás Hete alkalmából, illetve az augusztusban 173. éve született Czárán Gyula emléknapjának apropóján a Czárán Gyula Alapítvány és az Eco-Mountain Transylvania Egyesület nemrég közös sírkarbantartást, tisztítást és megemlékezést szervezett a bihari turizmus atyjaként is ismert Czárán Gyula menyházai síremlékénél. Takarítottak, lefestették és helyrehozták a síremlék körüli vaskorlátokat, eltávolították a sírra lerakódott pormennyiséget és mohás benövést, valamint a sír körüli gaznövényzetet is.

Székely Zoltán, a Czárán Gyula Alapítvány elnöke, valamint Deák Zsolt, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület alelnöke elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd Székely Zoltán röviden bemutatta Czárán Gyula életútját, munkásságát. Ezután rövid kirándulásra került sor a Denevérek-barlangjában, hiszen, ahogy Czárán Gyula is mondotta: „ne engem éltessenek az urak, hanem magasztalják a természetet, amely ily remek alkotásokat hoz létre'”.

A Czárán Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja, Székely-Farkas Tímea lapunknak elmondta: „A jövőben hagyományt szeretnénk teremteni a menyházai Czárán-kirándulásból. A terveink között szerepel Czárán Gyula síremlékének a teljes felújítása, valamint az általa feltárt és kiépített természeti látványosságok, túraútvonalak ismételt teljes körű bejárása, felfedezése, majd útikönyvbeli kiadása, ezzel állítva újabb emléket Bihar megye legnagyobb és legkülöncebb turistájának, – akit annak idején a mócok különös hegyi manónak neveztek –, és ezáltal tovább fejlesztve a régió turisztikai értékét”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában