Bemutató

2022.06.09. 13:00

Hangszerbemutatót tartottak a művészeti líceumban

Tóth Gábor

Hangszerbemutató koncertet rendeztek diákok számára a Nagyváradi Művészeti Líceumban június 7-én, kedden délben. Az eseménynek célkitűzése volt népszerűsíteni a gyermekek számára néhány különlegesebb zenei instrumentumot, amelyek elmélyültebb megismeréséhez így remélhetőleg kedvet is kaphattak a diákok, de lényegében az ezeken való, ősztől esedékes, szakképesített művészoktatókkal történő tanulási lehetőségre hívták fel a figyelmet – utóbbi konkrétumról Nagy Gabriella igazgatóhelyettes beszélt köszöntő bevezetőjében. Az esemény szervezője-kezdeményezője, egyben a koncert zongorakísérője Réthi Brigitta tanárnő volt, a meghívott három hangszeres előadó sorrendben: Ruxandra Florina Bodog – hárfa, Paul Aniculăesei – kürt, Horațiu Miron – fagott. Ruxandra 12 éve magánúton tanuló hárfás, eredeti foglalkozását tekintve orvostanhallgató, a két fúvós hangszeres művész pedig a nagyváradi filharmónia zenekarának tagja volt. 

A három előadó, hangszerének bemutatásához azok különféle árnyalatú expresszív arcait és technikai lehetőségeit feltáró illő zeneművekkel készült az alkalomra, de hangszertörténeti adalékokkal is szolgáltak, továbbá az instrumentumok működését, alkotóelemeit is megismerhette a közönség. Utólagos érdeklődők kedvéért íme a műsor: Nicholas-Charles Bochsa 4. etűd, Alfredo Rolando Ortiz Habanera Gris és Cumbia deliciosa, Miss Gordon of Gight (tradicionális skót) – szóló hárfán, Mozart 3. kürtverseny II–III. tétel (nyilván zongorakísérettel), valamint Prokofjev nagypapa-témája a Péter és a farkasból, ill. Balys Dvarionas Téma és variációk fagottra és zongorára. Mintegy hetven-nyolcvan diák volt jelen, korosztályt tekintve negyedik osztályosoktól a hetedikesekig, láthatóan voltak akiket valóban jobban érdekelt egyik vagy másik hangszer, de természetesen akadtak olyanok is, akiknek figyelme inkább a szünetet jelző csengőre fókuszált így a vakáció küszöbén. Ez így is van rendjén, nem lehet, és nem is kell a világ minden egyes gyermekéből hangszeres előadóművészt faragni, akiknek pedig affinitásuk, tehetségük, ambíciójuk van hozzá, azok egy kis segítséggel, inspirálással, lehet épp egy ilyen bemutató koncert jóvoltából, könnyen megtalálják e szép és nehéz művészhivatáshoz vezető utat – talán már most akadt olyan, aki eldöntötte, hogy ősztől a hárfa, a kürt vagy a fagott lesz-e az új szerelme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában