Interjú

2022.07.19. 11:30

Antiszociális személyiségzavar, és ami mögötte van

Pszichopata, szociopata, antiszociális – ezeket a kifejezéseket gyakran alkalmazzuk egyes ,,furcsán” viselkedő személyek esetében, de mit is jelentenek pontosan? Erre a kérdésre válaszolt lapunknak Molnár Éva pszichológus, aki azt is elárulta, melyek a leggyakoribb jellemvonásai egy antiszociális személyiségzavarral élő személynek.

Illusztráció

Törő Enikő

– Van-e különbség a pszichopaták és szociopaták között?

– A pszichopata és a szociopata között sajnos hivatalosan és tudományosan nem teszünk különbségek. Természetesen az interneten lehet találni cikkeket, ahol különbséget tesznek, de a jelenleg világszinten elfogadott diagnosztikai szakkönyvben (DSM – Diagnostic and statistical manul of mentals disorders) nincs külön kategorizálva, csak egyben, mint antiszociális személyiségzavar.

– Mire vezethető vissza az efféle személyiségzavar?

– Az antiszociális személyiségzavar kategóriájába sorolt, sokszor pszichopatáknak vagy szociopatáknak nevezett személyek általában semmibe veszik és rendszeresen megsértik mások jogait. Nagyon gyakran ez a zavar áll bűncselekmények hátterében. Persze a szerfogyasztás okozta kihágások gyakoriságának megemlítését sem hanyagolhatjuk el. Gyakorlatilag az egyén egész életét végigkíséri a probléma, bár természetesen külső tényezők, úgy mint családi állapot, szociális-professzionális események, kor hatására váltakozhatnak az enyhébb és erősebb periódusok. 

– Melyek a jellemzői az antiszociális személyiségzavarnak?

– A pszichopatákra jellemző a folyamatos hazudozás, mindenki becsapása. Többségük képtelen huzamosabb ideig egy munkahelyen megmaradni. Rendszerint felelőtlenül bánnak a pénzzel, nem fizetik számláikat, tartozásaikat. Javarészt impulzívan cselekszenek. Ha ingerlékenyek és agresszívek gyakran provokálnak verekedést és helyet változtatnak. Vakmerőek és egocentrikusak, nem törődnek a saját vagy mások testi épségével, beleértve a tulajdon gyerekeiket is. Többségük nem képes tartós kapcsolatok fenntartására, bár előfordulnak kivételek. Kiemelném érdekességként, hogy nagyon ügyesen tesznek szert személyes előnyökre mások megfontolt manipulálása által úgy, hogy az általuk okozott károk, fájdalom, veszteség nem vált ki belőlük sajnálatot, együttérzést, felelősségérzetet. Általában azzal magyarázzák meg tetteiket, hogy azt állítják, áldozataik csak saját gyengeségüknek köszönhetik, hogy például meglopták vagy becsapták őket. A kutatások igazolták, hogy ez a személyiségzavar háromszor gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, és többüknél alkohol-, illetve drogproblémák is megfigyelhetők. 

– Milyen életkorú személyeknél figyelhetők meg leginkább a felsorolt jellemvonások?

– Általánosságban elmondhatjuk, hogy az egyén pszichopata vonásainak megjelenését elősegíthetik és felerősíthetik olyan külső negatív tényezők, mint a munkanélküliség, családi konfliktusok, munkahelyi problémák, különböző frusztrációk, vagy az alkohol- és droghasználat. A szakemberek szerint a kor előrehaladtával, nagyjából negyven éves korra ezen diszharmonikus tünetek enyhülése figyelhető meg. A diagnózis felállítása életkorhoz van kötve, azaz a illetőnek minimum 18 évesnek vagy idősebbnek kell lennie, viszont az antiszociális viselkedésminták sokszor már 15 éves kor körül megjelennek iskolakerülés, otthonról való elszökés, verekedés, állatokkal vagy emberekkel szembeni fizikai kegyetlenség, mások vagyonának akaratlagos megrongálása, gyújtogatás, lopás, hazudozás formájában. Ezen tünetekkel jelentkező gyerekek egy része impulzuskontroll-zavarban fog szenvedni később, míg a másik résznél antiszociális személyiségzavar fog kialakulni.

– Eddig főleg negatív jellemvonásokról beszéltünk. Van-e látszólag pozitív tulajdonsága egy pszichopatának?

– Összességében elmondhatjuk, hogy ők azok az emberek, akik állandó jelleggel kockáztatnak és keresik az izgalmat, amik önmagukban még pozitív vonásoknak is beállíthatók, de valójában, ha számításba vesszük azt, hogy tetteikért nem vállalnak felelősséget és nem számítanak nekik mások érzései, illetve az, ha kárt okoznak nekik, akkor már sajnos nem hangzik olyan megnyerően ez a típusú személyiségzavar. 

– Milyen kezelési módokat alkalmaznak antiszociális személyiségzavar esetén?

– Nem beszélhetünk egy specifikus kezelési módról. Mivel nem rendelkeznek betegségtudattal, ezért önszántukból nem keresnek szakszerű segítséget, pszichiátert, pszichológust, csupán olyan esetekben, amikor antiszociális viselkedésükkel megsértik a törvényt. Az ilyen típusú esetekben is leggyakrabban a család vagy rendőrség viszi őket törvényszéki-orvosi, pszichiátriai kivizsgálásra. Ebben az esetben a kezelés pszichotróp szerekkel történik. Napjainkban a pszichiáterek által leggyakrabban alkalmazott szerek a Neuleptil, Tioridazin, Haloperidol. Ahhoz, hogy a gyógyszeres kezelés valóban hatásos legyen, mindenképpen hosszú ideig kell szedje a beteg, ami sajnos csak ritkán valósul meg, mivel a személyek általában félbehagyják, vagy nem járnak be a pszichiátriai kezelésekre. A gyógyszeres kezelés mellett, egy részletes orvosi és pszichológiai felmérést követően ajánlott valamilyen pszichoterápiás beavatkozás elkezdése is, azonban itt is fennáll a kezelés hirtelen megszakításának a veszélye, mivel a személy azt gondolja, hogy ő nem szenved semmilyen rendellenességben. Bár nem teljes mértékű, de bizonyos szintű prevenciós hatással bír a harmonikus, jól strukturált családi környezet, mely alapfeltétele az egészséges személyiségfejlődésnek. Amennyiben figyelembe vesszük a genetikai meghatározottságot is, a legtöbb pszichiáter kiemeli, hogy a pszichopaták magukban hordozzák a diszharmonikus személyiségfejlődésre való „hajlamot”. A pszichopaták – néhány kivétellel – jogi szempontból beszámíthatónak minősülnek, egészséges ítélőképességgel rendelkeznek, így felelősségre vonhatók tetteikért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában