Találkozó

2024.06.26. 12:31

Bihardiószegen találkoztak a Diós-települések

A Diós-települések XIV. Nemzetközi Találkozójának adott otthont szombaton Bihardiószeg. Az elmúlt évben Diósförgepatonyban találkoztak az azonos nevű települések, egy év múlva pedig Diósviszlón erősítik majd a közös hagyományt, az együvé tartozás érzését.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Bihardiószeg vitathatatlanul sok mindenért hálás lehet a Zichyeknek, egyik közülük a kastélykert fáinak telepítése. Az ott megrendezett Diós-települések nemzetközi találkozóján valóságos bio-légkondicionálóként funkcionáltak a zöldellő lombok. Az ősi fák árnyai alatt – a sörsátrak közelében, a lacikonyhák szomszédságában – nézni-hallgatni a szabadtéri színpadon zajló eseményeket némiképp elviselhetőbb volt.

A délelőtti órákban sorra érkeztek autóbuszokkal, személyautókkal a vendégek Magyarországról, Szlovákiából és Szlovéniából. Elsőként a településeket képviselő elöljárók vették birtokba a színpadot köszönetet mondva, hogy ismét együtt lehetnek, ősi jussként kapcsolódva egymáshoz az anyanyelv, a szokások és a hagyományok révén. Mados Attila a vendéglátó Bihardiószeg polgármestere – aki a nemrég lezajlott választáson meggyőző fölénnyel nyugtázhatta a település lakóinak bizalmát – köszönetet mondott a szervezőknek, segítőknek. Rámutatott: a közel 500 ember vendéglátása kemény munkát igényelt. Mindebből oroszlánrészt vállaltak az önkormányzat alkalmazottai, a helyi RMDSZ és a Tüske közbirtokosság. „Kemény dió a diós települések összetartása, amit mindeddig semmi nem tudott meghátrálásra bírni. Kilenc év után itt vagyunk ismét együtt egységben, immáron barátokként köszöntve egymást” – fogalmazott Mados. Ezt követően a vendéglátó elöljáró Gál Lajos, Gyenesdiás polgármesterének adta át a mikrofont. Az ötletadó településvezető szavai után Diósjenő, Diósd, Diósviszló, Diósförgepatony, Dióskál, Zentegunaras (Új Diós), és a felvidéki Diószeg (Szlovákia) képviselői méltatták a közös együttlét jelentőségét.

A délutáni és az esti programok több szórakoztató és értékhordozó lehetőséget is nyújtottak. Az érdeklődők megtekinthették a római katolikus és a református templomot, valamint a Zichy kastélyban lévő Érmelléket bemutató tájjelegű múzeumot. Mindeközben a vendégtelepülések a számukra kialakított pavilonban felvillanthatták a térségükre jellemző tárgyi értékeket, valamint a szokásokat megjelenítő kiadványokat lehetett megtekinteni. Mindemellett lehetőséget kaptak a színpadi megmutatkozásra is. A gyenesdiásiak dalárdájukkal, néptáncosaik révén bizonyították hagyományőrző mivoltukat. Méltányolandó, hogy a diósviszlóiak „Vígasszonyok” nevű táncosai közzé az idősebbek mellett a fiatalokat is sikerült becsalogatniuk. 
A Diósförgepatony vegyes kórusa női karnak indult, de időközben a férfiakat is sikerült megnyerniük a közös éneklésre. Hangszeres előadással érkeztek a felvidéki diószegiek; Dióhéj nevű citerazenekaruk térségükben megteremtői voltak a többszólamú zenélésnek. A diósdiak a német népi hagyományokat is felvillantottak produkciójuk során. A zentegunarasiak, vagy magyarul Újdió képviselői gyermek citerásaikkal, szóló énekesekkel, valamint a Boróka táncegyüttes fellépésével gazdagították a napi eseménysort. A diósjenőiek a mindössze hét esztendős Debreceni Elena népdalénekessel léptek színpadra, akit a Varázsgarázs zenekar kísért. A helybéli Pirinkó Málinkó és Aranymálinkó Néptánccsoport fellépése nagyban elnyerte a közönség tetszését, ráadást kértek a mozdulatokba rejtett szépből. A bihardiószegi Asók István Református Énekkar színvonalas előadását a székely és a magyar himnusz közös éneklésével zárta.

Miközben a színpadon folytak a szórakoztató műsorok addig a multifunkcionális központban zajlott a diós-sütemények versenye. A vendégek is elhozták a maguk ízvilágát, ily módon 58 süteményminta került az ítészek elé. Az emléklapok és díjak átadására a színpadon került sor, a helybéli asszonyok nagy fokú rutinjáról tanúskodik, hogy az első három díjat a bihardiószegiek érdemelték ki. Simon Enikő teremtette ízvilággal leghatékonyabban győzte mag a zsűrit, a Máltai Szeretetszolgálat sütije a második helyre lett érdemesítve, míg Gajgó Mária a megtisztelő harmadik helyezésnek örülhetett.
A továbbiakban az Ansamblul Zestrea Diosigului néptánccsoport méltó viseletben léphetett a színpadra. Ahogyan a nappali hőség alábbhagyott egyre inkább felpörgött a hangulat, elsőként a helyi Let’s Dance Center táncosainak csápoltak a fiatalok, majd pedig az Oláh Katalin nevével fémjelzett Tini Dance Center parádézott. A helyiek büszkesége, Hegedűs Szabolcs távolba mutató tehetséggel tolmácsolt népszerű dalokat, hogy majd az est zárásaként a Beatrice élő koncertje tegye még emlékezetesebbé a napot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában