Átalakítás

2024.06.06. 14:42

Bontják az egykori váradi nyomdát

Elkezdődött ezen a héten Nagyváradon az egykori Imprimeria de Vest nyomda épületének a bontása, melyet a kommunista rendszerben építettek a volt Madárváros területén.

BN-összeállítás

Első körben az építkezési vállalat kiürítette a kilenc ingatlanból álló, az Aradi út, az Oneştilor és az Alexandru Xenopol utcák által határolt épületkomplexumot, leszerelte a korlátokat, kiszedte az ablakok egy részét, illetve eltávolított mindent, ami még újra felhasználható, írja a műveletről az Ebihoreanul portál. Ezt követően kezdődött meg maga a bontás a hátsó traktusban, azaz az Oneştilor és az Alexandru Xenopol utca felőli részen. A kiadott bontási engedély szerint a vállalkozónak „az ingatlan területén belül kell lebontania az épületet úgy, hogy az ne zavarja a környező tömbházak lakóit és ne befolyásolja az autóforgalmat. A helyszínt kerítéssel kell elzárni a szomszédos ingatlanoktól” – nyilatkozta a portálnak Sebastian Marchiş, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatója.

Forrás:  Ebihoreanul

Az épület tulajdonosa eredetileg robbantással akarta lebontani az ingatlant, de erre nem kapott engedélyt, lévén, hogy a helyszín lakott övezetben van, ezért munkagépekkel kell szétszedni a volt nyomdát. A bontási engedély egy évig érvényes, ennyi idő alatt kell végezni ezzel a munkával, de valószínűleg sokkal hamarabb el fog tűnni a föld színéről az épület, ugyanis azon a helyszínen komoly ingatlanfejlesztést akarnak eszközölni. A tervek szerint a 8900 négyzetméteres területen a Prima cégcsoporthoz tartozó Construcţii Rezidenţiale cég két, összesen 385 lakást magába foglaló tömbházat akar építeni. A tervek szerint az egyik tömbház tizenegy, a másik pedig nyolc emelet magas lesz. A 385 lakás közül 120 kétszobás, 68 kétszobás plusz irodahelyiséggel rendelkező, 26 pedig háromszobás lakás lesz. Épül továbbá 31 duplex lakás is – ezek általában az épületek legfelső szintjein két emeleten kialakított otthonok, amelyeket belső lépcső köt össze. Lesz továbbá 140 stúdió is, azaz olyan kialakítású lakás, amely egyetlen nyílt térben foglalja magába a konyhát, az ebédlőt, a nappalit és a hálószobát is. A beruházás során az épületek alagsorában kialakítanak 470 parkolóhelyet, a terület felszínén pedig zöldövezet lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában