Fejlődés

2024.06.05. 08:34

Nagyváradi Repülőtér, egy új terminál és nemzetközi járatok

Egy jól „összekapcsolt” város virágzó város. A közúti, vasúti és légi összeköttetés biztosítja Nagyvárad, valamint Bihar megye fenntartható fejlődését, és javítja az itt élők életminőségét.

Forrás: PNL

Ramona Pașcu

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint a jól kiépített úthálózat tehermentesíti a forgalmat, csökkenti a balesetek számát és a környezetszennyezést, illetve megkönnyíti az áruszállítást. Az emberek nem vesztegetik többé az idejüket a forgalmi dugókban, a vasúti infrastruktúrát pedig a nagyvárosi vonatok hálózata révén fejlesztik, több irányba összekötve Nagyváradot a metropolisztérséggel. A vasút-villamosok olyan járművek, amelyek villamos- és vasútvonalakon egyaránt közlekednek.
„Az elmúlt években erőfeszítéseinket Nagyvárad és Bihar megye légi összeköttetésének növelésére összpontosítottuk. A repülőtéri infrastruktúra fejlesztésére és korszerűsítésére irányuló jelentős beruházások – a kifutópálya meghosszabbításától az új utasterminál építéséig – jelentős hatással vannak az üzemeltetési kapacitásra és az utasforgalmi szolgáltatásokra. A nagyváradi repülőtéren befejezett projektek elengedhetetlenek az új légi útvonalak megnyitásához” mondta a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A világgal összekapcsolt Nagyvárad

A tanácselnök továbbá úgy véli, hogy a légi összeköttetés biztosítása alapvető feltétele egy közösség fejlődésének. „A befektetők vonzása, a helyi cégek exportorientálttá tétele, a turizmus, a nagy távolságok kényelmes bejárása és a külföldre távozottakkal való kapcsolattartás is ettől az összeköttetéstől függ” mondta. „Június 3-án a LOT Polish Airlines felavatta a Nagyvárad és Varsó közötti közvetlen járatot, ami fontos pillanat Bihar megye nemzetközi összeköttetésében. Ez az új útvonal nemcsak gazdasági és turisztikai lehetőségeket nyit meg Románia és Lengyelország között, hanem az egész világgal összeköti megyénket” mondta Ilie Bolojan.
A LOT Polish Airlines heti négy oda-vissza járatot működtet Nagyvárad és Varsó között minden hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton. Ez a légi összeköttetés új gazdasági és turisztikai lehetőségeket nyit meg Románia és Lengyelország között, mivel a varsói repülőtér Közép- és Kelet-Európa legnagyobb légi csomópontja, amely más európai, egyesült államokbeli, kanadai és ázsiai célállomásokkal is összeköttetést biztosít. Idén ősztől új utazási lehetőségek állnak az utasok rendelkezésére. A HiSky új járatokat indít Bukarestbe és Londonba, megkönnyítve a belföldi és nemzetközi összeköttetéseket. Ezek a járatok fellendítik a turizmust és az üzleti életet. A román fővárosba vezető útvonal révén az utazók a légitársaság teljes célállomás-hálózatához hozzáférhetnek. Nagyváradról egy rövid bukaresti megállóval tíz másik európai és amerikai városba lehet majd repülni. A HiSky heti öt oda-vissza járatot üzemeltet majd a NagyváradBukarestNagyvárad útvonalon, valamint heti három oda-vissza járatot a NagyváradLondonNagyvárad útvonalon. „A nagyváradi repülőtéren a járatok számának növelése a következő mandátumban is prioritás marad. Célunk, hogy javítsuk a város és a megye összeköttetését, ami elengedhetetlen mind a helyi gazdaság fellendítése, mind a turisták ide vonzása szempontjából” fejtette ki Ilie Bolojan.

Új utasterminál

 

Az új utasterminál májusban kezdte meg működését, az európai forrásokból finanszírozott beruházás rekordidő alatt valósult meg. A terminál bővítése és korszerűsítése jobb utazási feltételeket és az utasforgalom jobb irányítását biztosítja. A réginél négyszer nagyobb területével és hat beszállókapujával az új terminál rendelkezik a növekvő légi forgalom kezeléséhez szükséges kapacitással, és olyan létesítményeket kínál, amelyek megfelelnek a Románia schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatos előírásoknak. 

 

A modern infrastruktúrába történő beruházás révén megerősített biztonsági intézkedések mellett az új terminál olyan létesítményekkel van felszerelve, amelyek jobb szolgáltatásokat nyújtanak az utasoknak: ilyenek a játszószobák, az anya-baba szobák, az üzleti várótermek, a hangszigetelt, illetve a bevásárlási helyiségek.

 

Meghosszabbított kifutópálya

A kifutópályát Nagyürögd felé 400 méterrel meghosszabbították, így 2100 helyett 2500 méter hosszú lett. Ez a beruházás lehetővé teszi, hogy nagyobb repülőgépek is használhassák azt. A hosszabb kifutópályának köszönhetően a repülőgépek biztonságosan tudnak fel- és leszállni, és több utast és árut tudnak kiszolgálni. A módosított déli leszállási irány csökkenti a repülőgépek által okozott zajterhelést, az új, modern távközlési rendszer pedig megkönnyíti a repülőgépek leszállását bármilyen időjárási körülmények között.

 

Áruterminál

 

Nagyvárad az első olyan város Romániában, amely közvetlenül a kifutópályához kapcsolódó légi teherforgalmi terminállal rendelkezik. A magánberuházásként megvalósult több mint 30 millió eurós projekt jól mutatja a helyi hatóságok és a vállalkozások közötti partnerség fontosságát. A több mint 14 hektáros területet lefedő CTPark Oradea Cargo Terminal lehetővé teszi a rakomány be- és kirakodását közvetlenül a reptér előpályájáról, anélkül, hogy a rakományt a repülőtér területén kívülre kellene szállítani. A nagyváradi repülőtér új létesítménye beruházásokat vonz és munkahelyeket teremt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában