Ajánlások

2024.07.04. 14:04

Tanácsok viperatámadás esetére

A nyár a kirándulások időszaka, sokan a természetben keresnek kikapcsolódási lehetőséget. A természetjárás során sem szabad azonban megfeledkezni bizonyos óvintézkedésekről, hiszen könnyen kellemetlenségek érhetnek.

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

BN-összeállítás

A viperatámadás esetén ajánlott eljárásokra hívja fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat. Ebben megfogalmazzák: kerülni kell a jelzetlen ösvényeket, amennyiben lehet, a kitaposott, turistajelzéssel ellátott ösvényeken túrázzanak. Használjanak túrabotot, vagy más hosszabb ágat, botot, amellyel elzavarhatják a kövek alatt meghúzódó, vagy a nagyobb fűben, bozótban rejtőzködő kígyókat. Ne érjenek a hüllőhöz, még akkor sem, ha halottnak tűnik, mert ez egy védekezési ösztön, és ha megzavarják, támad. Ha észreveszik a viperát, akkor azonnal értesítsék a túratársakat és távolodjanak el a környékről, hogy ne provokálják a kígyót. Viseljenek magasszárú cipőt, hosszú nadrágot és lábszárvédőt, amely megvédheti a túrázókat a kígyómarástól.

A viperamarás tünetei

Viperamaráskor tűhegynyi, két egymás mellett levő szúrt sebhely keletkezik, amely azonnali fájdalommal jár és a környéke elkezd dagadni. Hosszútávon jelentkeznek a szokásos tünetek: a sérült félig elvesztheti az eszméletét, hányingere lesz, látászavara, nehéz légzése, hastáji fájdalma, valamint szomjúságot, szorongást is kiválthat a viperamarás, súlyosabb esetben az áldozat teljesen elveszti az eszméletét. A marás tájékán a bőr megkékül (ibolya színű lesz) vagy megfeketedik, és elhalnak a szövetek.

Ilyen esetben azonnal hívni kell a 112-es sürgősségi szolgálatot. A sérültet le kell fektetni úgy, hogy a fejét alátámasztják és testét egy kicsit megemelik, hogy a marás helye kerüljön a szív magasság alá, s így lassítják a mérgezett vér elterjedését a szervezetben. A sebhelyet oxigénes vagy tiszta vízzel kell lemosni. Azonnal el kell távolítani az áldozat testéről minden olyan kiegészítőt, ami leszorítja a szervezetet, mint az ékszerek, karperecek vagy nadrágszíj. Ne hagyják kihűlni a sérült testét, ha lehet, juttassanak minél több oxigént a szervezetébe és kövessék figyelemmel pulzusát és légzését. Amennyiben a 112-es segélyhívást továbbították a hegyimentő-szolgálathoz, folyamatosan tájékoztassák a mentőcsapatot a viperamarást szenvedett személy állapotáról. Minden negyedórában egy golyóstollal körvonalazzák a dagadás növekedését, hogy a helyszínre érkezett orvosok minél pontosabban tudják megállapítani, mennyire terjedt el a sérült szervezetében a méreganyag.

Mit nem szabad viperamaráskor tenni?

Ne vágják meg, vagy égessék ki a marás helyét. Ne nyomják ki a mérget a sebhelyből! Ne helyezzenek rá jeget vagy érszorítót! Ne kezeljék a sebet bármilyen más anyaggal! Ne fertőtlenítsék a marást villamosárammal! Ne próbálják megfogni és beazonosítani a kígyót! Ne használjanak méregszívó eszközöket! Ne szívják ki szájjal a mérget! Az említett elsősegélynyújtó tanácsok, javaslatok betartásával, ugyanakkor a hatékony és pontos beavatkozással jelentősen csökkenthető a viperamarás káros hatása – olvasható a hegyimentő szolgálat bejegyzésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában