Kamaradarab

2024.08.12. 17:22

Betekintés egy író házaspár ajtó mögötti életébe

Különleges színházi élményben lehetett részük azoknak, akik a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál keretében szombat este megtekintették a Magda, a Szabó című kamaradarabot, mely nemcsak az ismert írónő, hanem férje, Szobotka Tibor hányattatott életét, illetve kettejük kapcsolatát is a közönség elé tárta.

János Piroska

Az egyfelvonásos darabot a fesztivál legtöbb előadásával ellentétben ezúttal nem a vár nyári színházában láthattuk, hanem a Transilvania Stúdió termében. Az este hét órától kezdődött színdarab közönségét a szervezők részéről Szabó Ödön parlamenti képviselő, illetve Porkoláb Gyöngyi, az előadás ötletgazdája köszöntötte. Mint elhangzott, a produkció magánkezdeményezés, először 2019 szeptemberében mutatták be, azóta járják vele Magyarországot és a határon túli településeket, a váradi előadást megelőzően legutóbb Nagykárolyban játszották. A Mészáros Tibor által rendezett színdarab különlegessége, hogy a házaspár életébe két olyan színművész nyújt betekintést, akik maguk is házastársak: Szabó Magda szerepében Krajcsi Nikolettet, Szobotka Tiborként pedig Mészáros Tibort láthatjuk – jegyezte meg Porkoláb Gyöngyi, aki rámutatott a kamaradarab mottójára is: „minden bizonytalan, csak a szerelmünk bizonyos”. 

 

Az előadás során nemcsak rálátást nyerhettünk az író házaspár életére, hanem szinte mellettük ülhettünk a nappaliban, részesei lehettünk a nélkülözéssel küszködő pár mindennapjainak, a díjától megfosztott írónő csalódottságának, a rendszer által elutasított Szobotka – aki egyébként először fordította le magyar nyelvre J. R. R. Tolkien A babó (más fordításban A hobbit) című művét – írói válságának, majd elhallgattatásának. Bár a kamaradarab középpontjában kétségkívül az írónő áll, Szobotka Tibor nemcsak mint „Szabó Magda férje” jelenik meg: utalás történik traumával teli gyerekkorára, előző házasságára, amikor saját maga temette el elhunyt feleségét és újszülött gyermekét. Az előadásban azonban nemcsak a nélkülözés dominál, az azon felülkerekedni képes, egymást támogató házaspár életvidámsága, néha bohókás viselkedése, a nem szívesen látott anyóson élcelődő vő képe is felbukkan, s olykor Évuka és Konstantin, az írónő két szeretett macskája is „szóhoz” jut, akik – mint kiderül – az ínségesebb időkben is dupla ételadagot kapnak a szomszédok jóvoltából. A füles fejfedők által macskává változó színészek egyébként az írónő szövegeit idézik – olyan írások ezek, amelyeket Szabó Magda macskái „írtak” a szomszédoknak. A darab érdekessége továbbá, hogy a leginkább prózai szövegeiről ismert írónő kevésbé köztudatban levő versei is helyet kapnak benne, ilyen például a Bárány című költemény. Az írói pályafutások mellett azonban nem kevésbé jelentős helyet kap az előadásban a kettejük kapcsolata: féltékenység, kivetített szövegek által megjelenített intim pillanatok, a gyermektelenség tudatos vállalása, a korábban szívinfarktuson, majd agyvérzésen átesett férj meggyászolása mind megjelennek az előadásban. A színdarab a férj halála után interjút adó írónő képével ér véget, melyben Krajcsi Nikolett megidézi Szabó Magda jellegzetes hanghordozását.

Összességében tekintve szombat este egy olyan előadást láthatott a váradi közönség, amelyet követően hazaérve minden bizonnyal többen is kedvet kaphattak leemelni egy-egy Szabó Magda-könyvet a polcról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában