Kultúra

2024.08.29. 09:08

Megerősítette kárpátaljai kapcsolatát az EFA

Forrás: Tóth Magdalena

Ciucur Losonczi Antonius

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület meghívására tíz nappal ezelőtt Nagyváradra érkezett Brian K. Smith kanadai fotóművész. Utoljára több mint negyven évvel ezelőtt járt Európában, Erdélyben, illetve a Partiumban pedig még sohasem, így kihasználva a lehetőséget, több mindenhova ellátogatott. A múlt héten elutazott Magyarországra is, fényképezett Budapesten és a Debreceni Virágkarneválon. Kiállítása nyílt a nagyváradi vár Mezey Lajos Galériájában és a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, vasárnap pedig a 15. Kolozsvári Magyar Napok forgatagába kapcsolódott be. Lapunknak arról számolt be, hogy mindenhol csodálatos élményekkel gazdagodott. 

E héten kedden a Máramaros vidékére vitte el őt Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke. Átlépve a határt, átmentek Ukrajnába is, ahol Kárpátalján találkoztak Aknaszlatina alpolgármesterével Kocserha Jánossal és Maria Vladdal, a térség kulturális vezetőjével. Megjegyzendő, hogy a városban többségben románok élnek, 30 százalékban magyarok és 10 százalékban ukránok. Sajnos a háború miatt a városháza áram nélkül maradt, viszont az örömre ad okot, hogy a homlokzatán mindhárom nemzet zászlója díszeleg. Tóth István reményét fejezte ki, hogy a körülmények ellenére folytatódni fog az együttműködés, korábban ugyanis több fotókiállítás is nyílt a településen működő Népiskola dísztermében, partnerségben Románia Aknaszlatinai Főkonzulátusával. A felek megegyeztek abban, hogy az év vége felé bemutatják Kosei Miya tokiói fotóművész alkotásait Szlatinán is, mely anyag addig a máramarosszigeti múzeumban tekinthető meg. Ugyanakkor 2024-ben több romániai fotóművésznek, valamint Brian K. Smithnek is tárlata fog nyílni az ukrán településen. A megbeszélést követően az alpolgármester jóvoltából a vendégek fényképeket is készítettek Aknaszlatina gyönyörű tájairól.

Fotók: Tóth Magdolna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában